Salát s divokými bylinkami

Začíná období hojnosti. První bylinky už rostou o sto šest a bude stále více čerstvého. Už jsem se nemohla dočkat. A tak jsem se rozhodla, že zařadím recept s divokými bylinkami, abyste i vy mohli vyrazit na louky a stráně či vlastní zahrady a přinést si domů kousek té blahodárné divočiny.

salát_divoké_bylinky

Doba přípravy: 10 minut + procházka a trhání bylinek – posuďte sami, kolik času těmto aktivitám chcete věnovat

Kuchyňské náčiní: struhadlo, nůž, prkénko, miska, lžíce

Na salát s divokými bylinkami potřebujeme:

  • díl mrkve
  • díl (bílé) ředkve nebo ředkviček, až porostou
  • díl čínského zelí nebo salátu
  • díl divokých bylinek
  • konopné semínko
  • za studena lisovaný olej

Mrkev a ředkev nahrubo nastrouhejte, zelí či salát nakrájejte na nudličky, bylinky nahrubo nasekejte. Zasypte semínky a zakápněte kvalitním za studena lisovaným olejem.

Nedávno mi kamarádka darovala lničkový olej. Chutná tak trochu po brokolici a je skutečně vynikající. Přidávám ho do polévek a zeleninových omáček. Dala jsem si ho do tohoto salátu a moc jsem si pochutnala. Jakmile budete mít příležitost, ochutnejte.

Nekonečné variace

Tento salát se vám jen tak neomrzí. Obměňujte ingredience podle toho, co zrovna roste. Teď toho ještě moc není, tak se musíme spokojit se zimními zásobami, ale postupně se začnou zelenat saláty, dorůstat ředkvičky a další dobroty, které se do salátu hodí.

Hrajte si také s poměry. Jednou salát udělejte víc zeleninový, podruhé víc bylinkový. Verze, kterou jsem pro vás připravila je víc zeleninová. Na chutě některých divokých bylinek nejsme moc zvyklí a nebylo by žádoucí si je zprotivit hned na začátku.

Pokud s divokými bylinkami teprve začínáte, dejte jich raději méně. Znáte to: dobrého pomálu. 🙂

A zelené bylinky? Těch je pořád dost. Některé dokonce můžeme najít i pod sněhem. Já si tentokrát zvolila trojkombinaci z listů pampelišek, řebříčku a kopretin. Jste překvapení? Mladé listy kopretin jsou velmi chutné. Rostou v celých trsech, takže je jejich sklizeň skutečně snadná. Dobré jsou než jde rostlina do květu, pak už jsou příliš tuhé.

divoké_bylinky

Přidávejte i jiné divoké bylinky:

  • jitrocel
  • ptačinec
  • listy sedmikrásek i s květy
  • mladé lístky kostivalu – chutnají po okurkách
  • mladé lístky křenu
  • mateřídouška
  • mladé lístky lípy

Nebojte se použít také vlastní bylinné výpěstky:

  • meduňka
  • máta
  • fenykl
  • kopr
  • koriandr
  • petrželka
  • dobromysl
  • řeřicha
  • listy ředkviček

Určitě vás toho ještě spousta napadne. Nahodila jsem takový stručný seznam, abyste věděli, od čeho se odpíchnout. Pokud už si takové bylinky běžně dáváte do jídla, nebude to pro vás žádná novinka. Pokud teprve začínáte, nebojte se kombinovat.

Procházejte se loukami, ochutnávejte, pěstujte si jedlý trávník. A pište do komentářů nebo přímo mně, jaké kombinace volíte a jaké divoké bylinky máte rádi.

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Kuchařka, bylinářka, tvůrkyně uzdravujícího menu a mentorka při dietě Candida.

Matka 2 dětí, co čelí výzvě jíst bez cukru a bílé mouky. Pro svého syna (a celou rodinu) připravuje denně veškeré jídlo, aby zajistila přísun kvalitních živin a aby syn neměl potíže způsobené právě cukem a bílou moukou.

Napsala e-book Průvodce uvědomělého strávníka, kde řeší kvalitu potravin, na co si dávat pozor a jak vybrané potraviny správně upravovat, aby byly prospěšné pro zdraví.

Je autorkou infografiky zdarma Výživové kvarteto na cesty, kde představuje principy stravování pro stabilní výkon bez poklesů energie. Připravuje také kurzy Zdravá strava do batohu a Jak na cestovní balíčky.

Aktuálně se nejvíc věnuje protikvasinkové dietě (dieta Candida), pro kterou vypracovala tabulku ne/vhodných potravin a v projektu Nastartuj se! vám pomůže s dietou Candida začít.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.