Salát pozdního jara

Salát, ředkvičky, okurky, první papriky, proč to vše nedat dohromady? Kombinace je možná překvapivá, ale ta chuť je naprosto skvělá.

salát_pozdní_jarní

Doba přípravy: 10 minut

Kuchyňské náčiní: mísa, nůž, prkénko, lžíce/vidlička na míchání

Na salát pozdního jara potřebujeme:

  • 1 hlávka (ledového) salátu
  • 4 ředkvičky
  • asi 1/2 okurky (polní/hadovka)
  • 1/4–1/2 (pálivé) papriky
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1 polévková lžíce za studena lisovaného oleje
  • 1–2 litry vody

Množství vody vás možná trochu vyděsilo, ale nebojte, nemusíte vše sníst se salátem, tvoříme takový nakládaný salát, kde je dobré, aby vše dobře plavalo. 🙂

Salát natrhejte nebo nakrájejte na nudličky, ředkvičky a okurku nakrájejte na tenká půlkolečka, papriku naplátkujte, promíchejte a zalijte octem, olejem a vodou.

Nechte chvilku odležet a podávejte.

Ocet a olej

Vyberte si ocet, jaký máte rádi. Já letos poprvé zkoušela kapari z pampelišek a ten ocet, ve kterém jsou naložené, je naprosto vynikající. Výborně ochutí saláty, takže já poslední dobou do každého druhého salátu cpu pampeliškový.

Jestli si děláte domácí octy, budou se v salátu vyjímat. Nevím, jak to s octy máte vy, mně se většinou daří velmi slabé, zato chuťově zcela neotřelé, takže když chci kyselejší zálivku, kombinuji běžný ocet s tím svým a někdy přidávám ještě umeocet.

kopr 03

Možná vám to připadá jako alchymie, ale zkuste někdy kombinaci octů, otevře vám to nekonečnou paletu salátových chutí.

Také doporučuji střídat oleje, ale to pravděpodobně sami děláte. Opět získáváte různé chutě a jako bonus ještě rozmanitý repertoár živin. Mně tento salát chutná s olejem slunečnicovým. Pravda, že nejčastěji používáme olivový, ale ten slunečnicový za studena lisovaný prostě umí být mňamka.

Užívejte léta a napište mi, jaká je vaše neotřelá salátová kombinace buď sem do komentářů, nebo přímo mně třeba přes formulář zde>>.

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Kuchařka, bylinářka, tvůrkyně uzdravujícího menu a mentorka při dietě Candida.

Matka 2 dětí, co čelí výzvě jíst bez cukru a bílé mouky. Pro svého syna (a celou rodinu) připravuje denně veškeré jídlo, aby zajistila přísun kvalitních živin a aby syn neměl potíže způsobené právě cukem a bílou moukou.

Napsala e-book Průvodce uvědomělého strávníka, kde řeší kvalitu potravin, na co si dávat pozor a jak vybrané potraviny správně upravovat, aby byly prospěšné pro zdraví.

Je autorkou infografiky zdarma Výživové kvarteto na cesty, kde představuje principy stravování pro stabilní výkon bez poklesů energie. Připravuje také kurzy Zdravá strava do batohu a Jak na cestovní balíčky.

Aktuálně se nejvíc věnuje protikvasinkové dietě (dieta Candida), pro kterou vypracovala tabulku ne/vhodných potravin a v projektu Nastartuj se! vám pomůže s dietou Candida začít.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.