Pomazánky jsou fajn věc. Rychle je připravíte, máte pohoštění pro hosty a nemusíte je nutně mazat na pečivo. Prostě univerzálka, kterou je vždy dobré mít v záloze.
Doba přípravy: vaření a máčení fazolí + 10 minut
Kuchyňské náčiní: miska, vidlička, nůž, prkénko, hrnec a cedník na fazole
Pokud budete vařit fazole, předem je přes noc namočte, vodu slijte a pak v nové pomalu vařte např. s bobkovým listem do změknutí.
Z uvařených fazolí slijte vodu, fazole podrťte, smíchejte s ostatními surovinami a je-li třeba, nařeďte vodou (můžete použít tu z fazolí).
Nechte chvíli odležet, aby se propojily chutě a podávejte.
Příprava luštěnin se někomu může zdát náročná a zdlouhavá. To je i není pravda. Vašeho času to příliš nezabere, háček je spíš v tom, že si musíte vzpomenout, že si chcete dát pokrm z luštěnin, jinak jste nahraní.
Urychlování přípravy typu zahřejte vodu, nechte je hodinu odstát a pak dovařte, budou měkké, příliš nepodporuji.
Luštěniny se máčí proto, že jsou nestravitelné a tím, že je namočíte ve vodě o pokojové teplotě a necháte je na ne příliš chladném místě nabobtnat, je probudíte. Vědečtěji řečeno, voda nastartuje proces klíčení a i když luštěniny ještě klíčky pouštět nezačnou, už proběhla látková přeměna ve prospěch stravitelnosti.
Takže máčejte. A máčejte přes noc. Rozhodně se to vyplatí. Sice se o některých plodinách říká, že se máčet nemusí nebo jim stačí jen chvilka, ale máčením rozhodně nikomu ani ničemu neuškodíte, takže jim tu příjemnou lázeň klidně dopřejte.
Výjimku tvoří snad jen červená loupaná čočka, ostatní já osobně poctivě máčím.
Kdybyste náhodou nestíhali luštěniny připravit, vyměňte vodu nebo ji slijte a ráno a večer je propláchněte. Klidně je uvařte naklíčené. Vašemu trávení to spíš prospěje než uškodí a vy nebudete s jazykem na vestě vařit luštěniny.
Další vychytávka, kterou jsem se naučila před několika lety od spolubydlící, je uvařit si luštěnin víc. Když už je máčíte a mají se dlouho vařit, tak proč jich nemít trochu do zásoby, že ano?
Jakmile budou luštěniny uvařené, slijte vodu, ještě horké je dejte do sklenic s uzávěrem, ihned zavřete, nechte vychladnout a pak dejte do lednice. Takto vydrží bez problémů dva týdny, pravděpodobně i déle, pokud jste je uzavřeli skutečně horké.
Skleničku pak použijete, na co zrovna máte chuť. A rychlá večeře v podobě salátu, fazolové omáčky, pomazánky nebo čehokoliv jiného je na světě.
Nebojte se máčení a plánujte, vyplatí se to!
Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu
Komentáře