Jáhly jsou moji oblíbenci. Asi to bude pro jejich složení a strukturu. Tentokrát přináším obdobu staročeského receptu. Jahelník je slazený pouze ovocem, které použijete, a předem máčené oříšky dodají potřebné bílkoviny a vitaminy.
Doba přípravy: namáčení jahel a ořechů se semínky + 20–30 minut vaření
Kuchyňské náčiní: síto, 2 mísy, hrnec, plech/zapékací mísa, lžíce
Jáhly předem namočte, podrobněji se přípravě jahel věnuji v receptu na jahelnou kaši, tak mrkněte sem>>. Namočte také ořechy a semínka – druhy si vyberte podle toho, co máte rádi.
Mně osobně vyhovuje kombinace vlašské ořechy, mandle, slunečnice a dýně.
Na druhý den dejte do hrnce jáhly a sušené ovoce, které jste vybrali, chcete-li, poprašte trochou kurkumy, zalijte vlažnou vodou (na hrnek jahel 3 hrnky vody + 1 hrnek vody na sušené ovoce, celkem tedy 4 hrnky vody) a vařte, dokud se všechna voda nevsákne.
Na závěr přidejte olej či máslo, vmíchejte ořechy a rozprostřete na plech, pečicí mísu nebo hlubší tác, nechte zchladnout a podávejte. Můžete samozřejmě podávat i teplé, je to na vás.
Ovoce nejraději kombinuji české, ideálně ze zahrádek, které jsou v rodině. Většinou používám jablka, hrušky, švestky. Někdy neodolám a přidám svůj milovaný rybíz (ano, i ten mám sušený), ale s ním už jahelník není tak sladký, takže doporučuji kompenzovat třeba rozinkami či jiným hodně sladkým ovocem.
Pracharanda je staročeské sladidlo ze sušených hrušek a jablek. Dřív se tím běžně sladilo a pokud se nepletu, můžete si ji také zakoupit. Tuším, že pracharandu dělával Benkor.
Ty, co mám k dispozici já, jsou velmi malé kuličky, krásně žluté (o hodně žlutší než běžně dostupné jáhly) a chuťově výraznější. Také nevytváří takovou kaši, jednoduše zůstanou víc kuličkové.
Afričané připravují velice výživnou kyselou kaši zvanou ogi, tak se k ní tímto způsobem můžete přiblížit a zjistit, jak chutnají kvašené uvařené jáhly.
Za sebe říkám, není to chuť, na kterou jsme zvyklí (v době sladkých pokrmů převážně z bílé mouky), ale jakmile jednou objevíte kouzlo kvašení a plnost jeho chutí, předpokládám, že se k němu budete rádi vracet.
V zimě jsem navštívila večer přípravy netradičního, převážně raw (čti ró), cukroví, který vedla Šárka Michalcová z obchodu Prodej zdravých potravin. Při teoretické části zdůraznila, že obilniny by se vůbec neměly konzumovat s čerstvým ovocem, protože v žaludku kvasí. Jediná obilnina, která to nedělá, je proso.
Došlo mi, že z tohoto hlediska je koncept cukrářství a pekařství naprosto špatně. Veškeré čerstvé ovoce v jakýchkoliv pamlskách naše trávení vychyluje z rovnováhy, okyseluje organismus a způsobuje např. kvasinkové infekce.
Tato informace mi v hlavě uvízla a pořád se k ní vracím. Sice už jsem ji dříve zaznamenala, ale teď mě doslova praštila. Snad je to i proto, že stále víc zkoumám tradiční stravu našich předků a přírodních národů, kteří všechny tyto znalosti měli a uměli s veškerými surovinami správně nakládat.
Pokud je pro vás tato informace nová a děsíte se, že ze dne na den neumíte svůj jídelníček změnit, nezoufejte. I tak už pro své zdraví děláte dost. A až na to budete připraveni, půjde to. Důležité je být v pohodě.
Tradičnímu baštění zdar a buďte vždy dobře naladěni!
Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu
Komentáře