Pro všechny cestovatele aneb jídlo na cestách

sušené 1Sezóna je v plném proudu, tak si zřejmě většina z nás užívá čerstvých nedovozových věcí. Někdo má to štěstí, že je má na vlastní zahradě, někdo je přináší z trhů a odjinud. A kromě času dovolených je také čas zpracovávání a možná i příprav na zimu.

Já se na ni připravuji každoročně. Především od doby, kdy jsem začala propracovávat systém cestovních balíčků a stravování.

Je totiž mnohem lepší sušit a zpracovávat sezónní zeleninu a ovoce, než před cestou zjistit, že potřebujeme to či ono, ale nestihneme to všechno připravit.

Vyvinula jsem systém cestovních balíčků

Dnes se s tím docela roztrhl pytel a třeba firma Probio nabízí krabičky předpřipravených polotovarů, které stačí vzít na dovolenou. Mé cestovní balíčky jsou na stejném principu, i když jsem tyto krabičky sama nezkoušela. A vlastně ani nevím, zda je vyzkouším, protože si vždy namíchám to, na co zrovna máme chuť. 🙂

Nutno dodat, že mé balíčky slaví úspěch. Nakazila jsem i spolucestovatele a mnoho lidí v okolí začalo sušit domácí česnek, přebytečná rajčata nebo takové neobvyklosti jako pórek.

Já sama postupem času zjistila, že lze sušit snad opravdu všechno, a tak si na dovolené uprostřed hor pochutnáváme na indické rýži se spoustou zeleniny, můžeme si připravit zelňačku, hrachovou kaši s osmaženou cibulkou nebo čočku na houbách. Výčet by mohl být opravdu dlouhý, protože kombinace jsou téměř nekonečné.

Proč jsem to všechno začala dělat?

Protože mi bylo špatně z pytlíkových polévek, instantní kaše mi většinou obracely žaludek a konzervy také nejsou žádná sláva. Vozívali jsme je kdysi na rodinné dovolené, ale kromě toho, že mi přestaly chutnat, jsou těžké a musíte je nosit, dokud nenarazíte na odpadkové koše a civilizaci (pokud se neřadíte k těm, co jimi hyzdí krajinu s tím, že se to rozloží…)

Muže docela rychle omrzelo, že jsem si pořád stěžovala na jídlo, únavu a nebyla jsem dvakrát schopná podávat výkony. On byl zvyklý na určitý potravinový standart, ale moje tělo ho nedokázalo trávit. A tak mi řekl, ať se o jídlo na cesty starám sama. Ať to připravím pro oba, že s tím nemá problém, ale sám není schopen to vymyslet.

V tu chvíli jsem začala zjišťovat, jaké jsou možnosti, co cestovatelé vozí a jaké mají vychytávky. Měla jsem pocit, že hledám jehlu v kupce sena. Všude jen samé salámy, instantní polévky a konzervy. Vše nepřijatelné.

Až po opravdu dlouhém a podrobném hledání jsem narazila na cestovatele, který má přístroj a některé suroviny si suší na prášek. Konečně jsem získala záchytný bod. Ano, sušené potraviny jsou skladné, a tímto způsobem do hor dotáhnu i zeleninu, kterou denně potřebuji. Bingo!

A tak jsem začala vymýšlet

Na cestu potřebujete suroviny, které se buď nemusí vařit vůbec, nebo jsou uvařené rychle. Vaříte v ešusu na plynovém (případně jiném) vařiči, takže potřebujete tzv. eintopfy.

M_snídaně

Cestovní podmínky:

  • rychle uvařitelné suroviny
  • potraviny, které se nemusí vařit
  • eintopfy
  • skladné a lehké potraviny
  • trvanlivé potraviny

První takto novátorskou cestu jsme absolvovali na podzim. V té době jsme bydleli v Praze v podnájmu, kde jsme měli pouze základní vybavení. Běžela jsem tedy do obchodu a rozhodla se, že nasuším rajčata a cibuli – naše oblíbené potraviny.

A protože to byla zkouška a celý výlet jsme organizovali poměrně narychlo, rozhodli jsme se, že takhle vyzkoušíme jen nějaké jídlo. Vezli jsme s sebou tedy ještě nějakou tu pytlíkovou polévku a těstoviny, kdyby to náhodou nebylo poživatelné.

Všechno jsem sušila v troubě na minimum stupňů s pootevřenými dvířky, aby odcházela pára. Bylo to pomalé, pracné (často jsem běhala a kontrolovala proces) a nepohodlné. Ale byly to první krůčky. Do batohu jsme pak přibalili malý sáček sušených rajčat, cibule a zřejmě ještě nějaké zeleniny, kterou už si dnes nevybavuji, a vyrazili na cestu.

Neměli jsme přílišná očekávání

Já jen doufala, že to vyřeší moji věčnou touhu po dobrém jídle uprostřed hor. A podařilo se. Jíst z ešusu pokrm, ve kterém jsou skutečné suroviny a ne jen minikousky mrkve, celeru a průmyslových přísad, byl neskutečný pokrok.

K tomu jsme použili oblíbené koření (nedivila bych se, kdyby to tehdy bylo kari 🙂 ) a olizovali se až za ušima. Zatím jsme toho měli málo a museli použít i instantní polévku, ale světlejší cestovatelské gurmánské zítřky se rýsovaly na obzoru.

balíčkyPostupně jsme veškeré instantní polévky, těstoviny i salámy nahradili cestovními balíčky.

Samozřejmě je v rámci možností doplňujeme také čerstvými potravinami, ale máme poctivý základ.

Abyste se orientovali, loni byl muž na třítýdenní cestě na lehokolech a pro dva lidi bral 3,5 kg těchto balíčků. Byly to balíčky na snídaně a večeře. V průběhu dne se stravovali jinak.

Marsi cestovní balíčky

Když se vrátili, přišla zpětná vazba, kterou bych nikdy nečekala. Muž už byl na naše balíčky zvyklý a všude o nich básnil. Pro kamaráda to byla spíš novinka. Pája je navíc typický český strávník, takže potřebuje pořádnou flákotu masa a zeleninu bere spíš jako povinný doplněk stravy.

Když jsme seděli na zahrádce jedné místní hospody, slavili jejich příjezd a poslouchali zážitky, Pája se na mě podíval a zničehonic říká: „Marsi, ta tvoje pohanka s červenou řepou (tady jsem byla přesvědčená, že už ji nikdy nechce ani vidět) byla naprosto dokonalá.“

pohanka s červenou řepouVyvalila jsem oči a spadla mi čelist.

Kdyby to byl jakýkoliv jiný balíček, asi mě to tak nedostane, ale pohanka a červená řepa, dvě kontroverzní potraviny, a on z toho byl nadšený!

A tak to teď prostě musím hlásat do světa

I zdravé jídlo může být dobré a i na cestách lze jíst kvalitně. Dřív jsem si musela vybírat mezi extrémně těžkým batohem (čerstvá zelenina a ovoce) a běžně dostupnými cestovními potravinami.

Dnes si užívám báječného jídlazeleninu nebo ovoce mám po ruce vždy. Někdy je stačí jen namočit a ani není třeba vařit, což je dobrá zpráva pro raw cestovatele.

Návod na jídlo na cesty

Teď víte, jak se na cestách stravovat plnohodnotně – balíčkový systém využijete také na dovolených v kempech nebo kdekoliv jinde. Muž má balíčky také v práci – občas tam potřebuje přespat, tak si připraví jeden balíček pro dvě osoby a má večeři a oběd na druhý den.

Balíček můžete mít připravený i doma, když odněkud přijedete a lednice zeje prázdnotou. Dají se využít v nejrůznějších situacích a můžu vám garantovat, že máte za málo peněz opravdu hodně muziky.

Kde lze použít cestovní balíčky:

  • čundr, cesta do hor, cyklocesta (nosíte/vozíte si vše v batohu/brašnách)
  • dovolená v kempu, v apartmánu (např. pokud jsou v místě potraviny příliš drahé)
  • v práci (některé balíčky můžete pouze namočit do misky)
  • doma (jako záloha, když lednice zeje prázdnotou)

Pokud se do přípravy chcete pustit sami, neváhejte se na mě obrátit, ráda vám poradím, pokud ne, balíčky vám s radostí připravím.

A pokud sami máte zkušenosti, tipy nebo jiné vychytávky a nechcete si je nechávat jako tajné eso v rukávu, napište je do komentářů, nebo klidně mně v emailu přes kontaktní formulář.

Dodnes vidím spoustu nešťastných cestovatelů, kteří nevědí, jak si na cestách vylepšit jídelníček a věřím, že tohle může pomoci všem.

Štastné cesty, spoustu zážitků a hlavně výtečné jídlo!

Marcela Švecová Kubová

Kuchařka, bylinářka, tvůrkyně uzdravujícího menu a mentorka při dietě Candida.

Matka 2 dětí, co čelí výzvě jíst bez cukru a bílé mouky. Pro svého syna (a celou rodinu) připravuje denně veškeré jídlo, aby zajistila přísun kvalitních živin a aby syn neměl potíže způsobené právě cukem a bílou moukou.

Napsala e-book Průvodce uvědomělého strávníka, kde řeší kvalitu potravin, na co si dávat pozor a jak vybrané potraviny správně upravovat, aby byly prospěšné pro zdraví.

Je autorkou infografiky zdarma Výživové kvarteto na cesty, kde představuje principy stravování pro stabilní výkon bez poklesů energie. Připravuje také kurzy Zdravá strava do batohu a Jak na cestovní balíčky.

Aktuálně se nejvíc věnuje protikvasinkové dietě (dieta Candida), pro kterou vypracovala tabulku ne/vhodných potravin a v projektu Nastartuj se! vám pomůže s dietou Candida začít.

Komentáře

  • Zdravé svačinky při cestování – Nomádka.cz 21.09.2016 14:33

    […] Marcela Kubová popisuje to, jak se ji zhnusily instatní polévky tak, až si začala na cesty suš… […]

  • Kysané zelí a pickles 24.10.2015 10:02

    […] a když už jsme si nechali zelí nakrouhat, dáme něco nasušit. Osvědčilo se nám do našich cestovních balíčků, ve kterých chutná […]

Přidat komentář

* Nezapomeňte na povinné pole.