Se stoupajícími teplotami je něco osvěžujícího naprostou nutností. Ajran se pije na východě a asi nejproslulejší destinací je Turecko. Jeho příprava je víc než snadná a výsledek opravdu stojí za to.
Doba přípravy: 5 minut
Kuchyňské náčiní: džbán/větší hrnek, metla
Smíchejte jogurt nebo kefír se solí, přidejte vodu a vyšlehejte. Pokud chcete ajran ochutit, vmíchejte ještě česnek, mátu nebo jinou zelenou bylinku, kterou máte rádi.
Nechte vychladit a popíjejte dle libosti.
Kysané mléčné výrobky vládnou celému východu. Ať už je to tekuči jogurt v zemích bývalé Jugoslavie, kefír v zemích bývalého Sovětského svazu, lassí v Indii nebo právě ajran.
Mléko je vysoce výživné a pokud pochází od zvířat, která se pasou, jsou zdravá a nejsou krmena dovozovými krmivy s GMO plodinami, může být pro naše tělo velmi prospěšné.
Ajran se navíc nemusí připravovat nutně jen z kravského mléka, běžně se připravuje také z ovčího nebo kozího.
Čistý ajran je pouze se solí a vodou, ale velmi často se také dochucuje osvěžující mátou nebo česnekem. Tato kombinace nám moc chutná.
Zkoušela jsem použít i sušenou mátu, ale je dobré ji nedrtit a ajran nechat dostatečně dlouho odležet, aby měla možnost se do mléka vyluhovat. S čerstvou mátou je samozřejmě mnohem lepší a Turkové ji do ajranu sekají na malé kousíčky.
Ačkoliv je původní recept z jogurtu, já používám většinou kefír. Asi se vám to zdá divné, ale mám k tomu oprávněné důvody.
Východní jogurty mi totiž připomínají náš kefír, my máme jogurty „západní“ s nepříliš výraznou chutí (pokud nejsou domácí nebo od farmářů), kdežto na východě bývají opravdu kyslé.
Proto mi připadá lepší použít poctivý kefír. Když se vám podaří získat nějaký farmářský, ve kterém je také plno smetany, vykouzlíte naprostou lahodu.
Přeji dobrou chuť a ať zvládáte všechna horka.
Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu
PS: Tipy, jak lépe zvládat horka, jsem sepsala zde>>.
Komentáře