BLW vývar aneb polévka i pro nejmenší

Kubíček je baštílek a prozatím mu nejvíc chutnají polévky. Naštěstí pro něj nemusím vařit zvlášť, protože tento vývar je dostatečně chutný také pro dospěláky. Záhadnou zkratku BLW vysvětluji za receptem.

blw_vývar

Doba přípravy: 20 minut zelenina, eventuální máčení obilniny, až 2 hodiny varu

Kuchyňské náčiní: hrnec s pokličkou, nůž a talíř se lžící, naběračka

Na BLW vývar potřebujeme

Nepíšu poměry, protože každý (včetně těch nejmenších) má rád polévku jinak hustou a jinak kořeněnou. Pro představu ovšem uvedu příklad polévky na fotce:

2 menší mrkve, 1 petržel, kousek celeru, asi 10 cm pórku, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička libečku à la maggi, 2 listy kedlubny, 2 hrsti předem namočených krup, asi 2 1/2 litru vody, asi 2 lžíce oleje, asi lžíce citronové šťávy.

Zeleninu pokrájejte na velké kusy – ideální jsou hranolky, aby si je dítko mohlo dobře držet. Přidejte libeček, zakápněte olejem a citronovou šťávou a pomalu na mírném plameni vařte.

Odpovědi na vaše možná proč

Proč za studena lisovaný olej?

Protože si zachovává kvality čerstvého zrna a varem se neznehodnocuje. Bod zakouření přichází až při mnohem vyšších teplotách.

Do těchto polévek obvykle střídám za studena lisovaný slunečnicovýolivový olej. Vhodné jsou samozřejmě i jiné, které se chuťově hodí a máte je rádi.

Proč citron?

Citron je volitelný a kdo znáte moji Vitaminovou e-kuchařku I, víte, že kyselé podporuje zachování vitaminů v zelenině. Naopak bez kyselého se do polévky dostane víc minerálů.

Já volím zachování vitaminů, protože Kubášek zatím baští spíš zeleninu, tak aby v ní měl co nejvíc vitaminů.

blw_kubí

Proč libeček à la maggi?

Protože do polévek ráda dávám zelené a libeček polévku pěkně ochutí. A proč těm nejmenším odpírat možnost rozšířit si chutě o koření?

Když jsem si nastudovávala, zda mezi prvními příkrmy může být také koření, dozvěděla jsem se, že ano. Musela jsem ovšem trochu víc pátrat a nespoléhat se pouze na české zdroje, které jsou povětšinou chudé a zůstávají v zajetých kolejích typu zásadně nekořenit.

V konzervovaném libečku je sice sůl, ale v té jedné lžičce je jí tak maličko, že batoleti nic špatného neudělá. A pokud svým ratolestem dopřáváte běžně dostupné pečivo, určitě do sebe dostanou víc soli než z libečku à la maggi.

Proč BLW a co to je?

BLW je anglická zkratka pro baby led weaning (čti bejby led uíning) a u nás je známá pod názvem jídlo do tlapky. Anglické spojení znamená dítětem řízené odstavování a metoda je založená na principu, že dítě je plně kojené a jídlo postupně objevuje jako hru. Dáváte mu kousky do ruky a ono se samo naučí jíst a poznávat různé struktury a chutě.

BLW se mi líbí, protože mi připadá přirozené a měla jsem představu, že takhle budou moje děti objevovat svět potravin ještě dávno před tím, než jsem zjistila, že nějaké BLW vůbec existuje.

Pokud máte zájem se o BLW a stravě pro nejmenší dozvědět víc, pište mi buď sem do komentářů nebo na e-mail třeba přes formulář zde>>. Když se sejde více zájemců, začnu toto téma podrobněji zpracovávat. Kubíček se totiž ve svých započatých 8 měsících umí sám najíst a také napít ze skleničky.

Mějte se krásně a ať kolem sebe mají naši nejmenší co nejvíc dobrot!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Kuchařka, bylinářka, tvůrkyně uzdravujícího menu a mentorka při dietě Candida.

Matka 2 dětí, co čelí výzvě jíst bez cukru a bílé mouky. Pro svého syna (a celou rodinu) připravuje denně veškeré jídlo, aby zajistila přísun kvalitních živin a aby syn neměl potíže způsobené právě cukem a bílou moukou.

Napsala e-book Průvodce uvědomělého strávníka, kde řeší kvalitu potravin, na co si dávat pozor a jak vybrané potraviny správně upravovat, aby byly prospěšné pro zdraví.

Je autorkou infografiky zdarma Výživové kvarteto na cesty, kde představuje principy stravování pro stabilní výkon bez poklesů energie. Připravuje také kurzy Zdravá strava do batohu a Jak na cestovní balíčky.

Aktuálně se nejvíc věnuje protikvasinkové dietě (dieta Candida), pro kterou vypracovala tabulku ne/vhodných potravin a v projektu Nastartuj se! vám pomůže s dietou Candida začít.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.