Zelná hustá polévka

Tato hustá polévka se nezahušťuje moukou, nýbrž zelím a brambory. Kdo z jakéhokoliv důvody brambory nejí, může použít jinou zeleninu (petržel, celer) či např. jáhly. Změna ingrediencí samozřejmě změní také výslednou chuť. Polévku si připravte ze zelí bílého či červeného, je to čistě na vás. Anebo zelí střídejte podle dostupnosti či oblíbenosti.

zelna_husta_polevka

Doba přípravy: 40 minut

Kuchyňšké náčiní: hrnec, nůž, prkénko, lžíce/sběračka, pánev, špachtle, ponorný mixér/šťouchadlo

Na zelnou hustou polévku potřebujeme:

  • 1/2 hlávky středně velkého zelí
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 2 brambory
  • 2 cibule
  • asi 1 1/2 litru vývaru/vody
  • (zázvor)
  • 2 bobkové listy
  • 4 polévkové lžíce oregana
  • 1 polévková lžíce bazalky
  • (olivový) olej
  • sůl
  • pepř

Jak už jsem psala v úvodu, polévku zahustí brambory a zelí. Chceme-li ovšem, aby v polévce zůstaly kusy zelí, jako v každé správné zelné polévce, potřebujeme si ho rozdělit na dva díly. Můžeme si celou polovinu nakrouhat (jestli nevíte, jak snadno nakrouhat zelí, mrkněte na mé video o krouhání zelí, najdete ho zde>>) a pak si zelí rozdělit na dva stejné díly.

Polovinu krouhaného zelí dáme ihned do hrncepokrájenými bramboramipropláchnutou čočkou, zalijeme vodou či vývarem tak, aby byly všechny suroviny ponořené (prozatím nepoužijeme celé množství vody, protože by se nám obsah špatně mixoval) a zprudka uvaříme. Když je vše měkké, obsah hrnce rozmixujeme.

Jestliže nemáte mixér, použijte šťouchadlo na brambory či jiný nástroj, kterým lze rozmělňovat potravu (koule do hmoždíře, kvedlačka apod.). Máte-li jiný tip, jak „mixovat“, když není mixér, napište mi ho do komentářů nebo přímo do zprávy zde>>.

Do husté směsi dolijeme asi 1 litr teplé vody či vývaru, přidáme zbytek krouhaného zelí a vaříme do změknutí.

Mezitím si připravíme cibuli s kořením. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátkyzpěníme ji na oleji, postupně přidáme všechno koření včetně soli – začneme solí, pak přidáme zázvor a pepř a až poté zelené bylinky. Když je koření oživené, vše vlijeme do polévkyvaříme ještě asi 10–20 minut, dokud se všechny chutě nepropojí.

Nechceme-li polévku již déle vařit, necháme ji před podáváním alespoň 15 minut odstát. Jelikož jsme přidali koření s cibulí na závěr, potřebujeme, aby se nám veškeré chutě propojili. Na závěr můžeme ještě dochutit solí, pokud jsme jí dali málo, ale sůl probuzená na oleji má většinou výraznější chuť, proto už nebývá třeba dosolovat.

Polévku můžeme podávat s osmaženým chlebem či krutóny. Záleží, co kdo má rád.

Zelí pro dobré nervy a pohodový život

Zelí mám ráda a už jsem se s vámi podělila o mnoho receptů. Do žádného jsem ovšem ještě nezařadila popis toho, v čem je tak skvělé. Takže voilà, dnes to napravuji, čtěte pozorně a ukládejte si do paměti.

Zelí máme bílé a červené a ačkoliv mají obě varianty stejné základní prvky, jako je komplex vitaminu B. Já se dnes zaměřím na zelí bílé, které je vydatným zdrojem zinku.

zelny_salat_s_paprikou

Zdroje tvrdí, že zinek se ze zelí vstřebává snad nejlépe ze všech rostlinných potravin. Je to prvek důležitý pro všechny bez rozdílu. Nejen že napomáhá správnému růstu, on je také nezbytný pro plodnostpohlavní orgány!

V knize Komplexní výživa doktor Michael Sharon píše o studii, která spojuje nedostatek zinku s nemocemi prostaty. Když se snížila hladina zinku o 35 %, přišlo zvětšení prostaty, snížení o 48 % způsobilo zánět prostaty a snížení o 66 % dokonce rakovinu.

Muži, kteří mají s prostatou problémy by se proto měli zaměřit právě na tento prvek, který se rychleji spotřebovává kouřením, alkoholem či vysokými dávkami kávy. Dále také stresempřetížením, a to jak fyzickým tak psychickým.

Rovněž těhotné ženy by měly dbát na dostatek zinku, protože zinek zabraňuje vzniku vrozených poruch a spolu s vitaminy A, B6 a B12 podporuje růst.

Když se ženám zpožďuje menstruace, jednou z příčin by mohl být právě nedostatek zinku.

Zinek je výborný také pro dobrý stav kůže. Možná už jste někdy sami použili zinkovou mast. Kdo má lupenku, může ji doplněním hladiny zinku vyléčit.

Dále je zinek nezbytný pro diabetiky, protože pomáhá správně štěpit cukry, tvořit inzulin a prodlužovat dobu jeho působení.

Zelí je zkrátka prospěšné pro všechny. Podporuje imunitu, uklidňuje nervový systém, zabraňuje tvorbě histaminu, a tudíž alergických reakcí. Že je toho hodně a nedá se to zapamatovat? Nevadí, pamatujte si prostě jen to, že kdo jí zelí, ten je zdravý a v pohodě. :-)

Přeji pohodový život bez stresu!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

  • Anna Kolčavová 23.12.2016 18:09

    Výborná polévka, kdo jí zkusí, neprohloupí :-) Anna

Přidat komentář

* Nezapomeňte na povinné pole.