Geniálně jednoduché a přitom tak chutné. Napadlo vás někdy kombinovat salát a čínské zelí? Pokud ještě ne, rozhodně to vyzkoušejte.
Od té doby, co jsem ho začla připravovat jinak než pouze s kefírem či octovou zálivkou, je u nás obyčejný salát neskutečně oblíbený.
Zelí i salát nakrájíme na nudličky, pórek nebo cibulku na kolečka, posypeme semínky, zakápneme olejem a citrónovou šťávou, promícháme a je hotovo.
Místo pórku nebo cibulky použijte pažitku nebo jinou zeleň.
Výborný je salát také s najemno pokrájeným kořenem pampelišky. Máte-li zahradu, klidně ho používejte celoročně, když vám pampeliška vyroste na nějakém nevhodném místě. Místo pletí sklízíte.
Salát známe všichni, ale pravděpodobně už nás moc nenapadá řešit, co všechno vlastně obsahuje a proč bychom ho měli jíst. Je toho samozřejmě hodně.
Kyselina listová je jasná, ta je ve všem zeleném, dále obsahuje vysoký podíl vlákniny, takže čistí střeva od jedovatých látek, a tím odbourává zácpu a případnou dlouhodobou ochablost střev.
Zelený salát je bohatý na hořčík – ten přispívá dobré kondici našich nervů i svalů.
Ohledně hořčíku mám jednu zajímavost. Když ho jen jeden jediný den tělo nemá dostatek, nemohou správně pracovat buňky, a tak se dostavuje únava, nervozita, ztráta motivace nebo nedostatečná soustředěnost. Jestli vám jsou tyto stavy povědomé, zapátrejte ve svém jídelníčku a třeba postačí doplnit hořčík a bude zase dobře.
Ať jste svěží, soustředění a stále plní energie!
Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu
Komentáře