Zapékané těstoviny

Tento recept je opět na objednávku. Kamarád odlétl za velkou louži a přál si, abych pro něj připravila zeleninové jídlo, které mu připomene Čechy.

No, řeknu vám, nebyl to jednoduchý úkol. Do hlavy se mi draly různé možnosti, ale často to skončilo tím, že by to až moc připomínalo tu českou klasiku, kam se prostě dává maso. A bramboráky umí udělat každý a receptů je všude plno, takže takovéhle klasiky jsem předem zavrhla.

Pátrala jsem pamětí a probírala si všechna možná jídla, hlavně z dětství, až jsem si vzpomněla na šunkafleky. Ani nevím proč. Odtud už bylo kousíček k zapékaným těstovinám se zeleninou, které se mi pomalu ale jistě začaly rýsovat v představách a už už jsem je cítila na svých chuťových pohárcích.

Zkontrolovala jsem, co je ve spíži, běžela koupit kapustu a mohla se pustit do tvoření.

zapék_těstoviny

Doba přípravy: 30 minut těstoviny a náplň, 20–30 minut zapékání

Kuchyňské náčiní: pánev, hrnec na těstoviny, zapékací mísa/plech, prkénko, nůž, špachtle/vařečka, hrneček a vidlička

Na zapékané těstoviny potřebujeme:

  • 250 g těstovin
  • 2 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 4 listy kapusty (nebo asi 8–10 růžičkových kapustiček)
  • 2 žampiony či jiné houby
  • 2 hrsti zelených fazolek (mražených)
  • 7 vajec
  • sůl
  • (feferonka/chilli)
  • barevný pepř
  • oregano
  • olej

Toto jídlo by se v podstatě ani nemuselo zapékat a mohl by z něho být dobrý teplý či studený těstovinový salát. Ovšem to zapékání mi nějak připomíná dětství, a tudíž Čechy. Tak jsem zvědavá, jestli to Jarda bude mít stejně. :-)

Dáme vařit vodu na těstoviny a zatímco se bude hřát a těstoviny vařit, připravíme zeleninovou náplň.

Cibuli nakrájíme na plátky a dáme na olej. Když začne zlatavět, zasypeme solí a kořením (feferonka, pepř, oregano) – dáme ho takové množství, aby okořenilo celý pokrm, takže se nebojte ho dát dost.

Na cibuli s oživeným kořením přidáme mrkev nakrájenou na půlkolečka a postupně i ostatní suroviny. Kapustu krájím na nudličky, žampiony na půlky a pak na plátky. Když je vše důkladně promíchané s olejem a kořením, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme do změknutí.

Hotovou náplň promícháme s těstovinami, můžeme přidat ještě trochu oleje, případně vymazat plech nebo zapékací mísu, naplníme a dáme do trouby předehřáté na 150°C péct asi 10–20 minut. Po této době zalijeme rozkvedlanými vejci a necháme ještě asi 10 minut zapéci.

Těstoviny jsem zapekla na plechu, protože jsem si z dětství pamatovala, že jsem vždycky měla ráda tu vrchní křupinku. Jenže ta slaboučká vrstva na plechu byla na můj vkus skoro moc, takže bych příště raději volila zapékací mísu, anebo to v troubě nenechala tak dlouho – pekla jsem celkem 30 minut.

Použila jsem rýžové těstoviny, vy použijte, jaké máte rádi.

Jen, prosím, pamatujte, že zrovna u těstovin je lepší používat ty z bílé mouky, ne celozrnné.

Je to proto, že mouka není nijak upravena a tepelná úprava těstovin je velmi krátká, takže není možné odbourat kyselinu fytovou.

Celozrnné těstoviny jsou tedy z dlouhodobého hlediska výživově velmi nevhodné, protože nám ubírají důležité prvky jako je železo, vápník či hořčík.

Dobromysl pro dobrou mysl

Každá hospodyňka ví, že oregano je hezky česky dobromysl. Ve starých herbářích se dokonce uvádí dobrámysl. To je moc hezký název, protože dobormysl je na dobré trávení, a tudíž na dobrou mysl. :-)

Ano, někteří vědci dokonce tvrdí, že máme dva mozky – jeden v hlavě a jeden ve střevech. S tím naprosto souhlasím, neboť každý ví, že když trávení nefunguje, je jaksi zastřená i hlava a celý svět se zdá mnohem temnějším místem, než když je trávení zcela v pořádku a s ním i čistá a jasná mysl.

Možná si říkáte, proč jsem v tomto receptu použila dobromysl a ne majoránku? Ta je přece mnohem víc česká. No, jak se to vezme. Pěstovat tu můžeme s lehkostí oba druhy a majoránka se latinsky nazývá origanum majorana.

Pravdou je, že oregano, které známe všichni jako neodmyslitelnou součást pizzy, je z druhu, který se pěstuje především na Krétě. Nicméně i ta dobromysl obecná, která se skví na mnohých českých zahrádkách, má výtečnou chuť a svými účinky nejen na trávení za tou krétskou rozhodně nezaostává.

dobromysl

Když vezmete nať s listy i květem, vložíte ji do látkového sáčku a svaříte ve víně, získáte obklad na bolavou hlavu a také na břicho. Při bolestech hlavy byste se měli začít potit. Na bolavé břicho pomáhá především tehdy, když např. zadržujete moč.

Velmi mě také zaujalo, že prášek nasypaný na řiť pomáhá při zácpě. Údajně změkčuje stolici. Sama to ovšem vyzkoušené nemám, tak nemohu říci, zda to skutečně funguje. Kdybyste to zkoušeli, dejte vědět.

Když dobromysl povaříte s fíky, získáte kloktadlo na bolení v krku.

Oregano také obsahuje slizy, což je skvělá zpráva pro naše dýchací sliznice. Trápí-li nás kašel, stačí si z dobromysli uvařit čaj a brzy se nám uleví.

Mimochodem, naprosto vynikající je na takové potíže majoránka. Pokud si tyto bylinky připravíte dohromady jako čaj a osladíte je třeba ještě medem, získáte lahodný lék nejen na kašel, ale i na trávení.

No, a to jde opět ruku v ruce, protože zahlenění často vzniká právě kvůli nesprávné funkci zažívání. Ale to bych se tu úplně zacyklila, takže už raději končím.

Přeji vám dobrou mysl!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.