Salát s divokými bylinkami

Začíná období hojnosti. První bylinky už rostou o sto šest a bude stále více čerstvého. Už jsem se nemohla dočkat. A tak jsem se rozhodla, že zařadím recept s divokými bylinkami, abyste i vy mohli vyrazit na louky a stráně či vlastní zahrady a přinést si domů kousek té blahodárné divočiny.

salát_divoké_bylinky

Doba přípravy: 10 minut + procházka a trhání bylinek – posuďte sami, kolik času těmto aktivitám chcete věnovat

Kuchyňské náčiní: struhadlo, nůž, prkénko, miska, lžíce

Na salát s divokými bylinkami potřebujeme:

  • díl mrkve
  • díl (bílé) ředkve nebo ředkviček, až porostou
  • díl čínského zelí nebo salátu
  • díl divokých bylinek
  • konopné semínko
  • za studena lisovaný olej

Mrkev a ředkev nahrubo nastrouhejte, zelí či salát nakrájejte na nudličky, bylinky nahrubo nasekejte. Zasypte semínky a zakápněte kvalitním za studena lisovaným olejem.

Nedávno mi kamarádka darovala lničkový olej. Chutná tak trochu po brokolici a je skutečně vynikající. Přidávám ho do polévek a zeleninových omáček. Dala jsem si ho do tohoto salátu a moc jsem si pochutnala. Jakmile budete mít příležitost, ochutnejte.

Nekonečné variace

Tento salát se vám jen tak neomrzí. Obměňujte ingredience podle toho, co zrovna roste. Teď toho ještě moc není, tak se musíme spokojit se zimními zásobami, ale postupně se začnou zelenat saláty, dorůstat ředkvičky a další dobroty, které se do salátu hodí.

Hrajte si také s poměry. Jednou salát udělejte víc zeleninový, podruhé víc bylinkový. Verze, kterou jsem pro vás připravila je víc zeleninová. Na chutě některých divokých bylinek nejsme moc zvyklí a nebylo by žádoucí si je zprotivit hned na začátku.

Pokud s divokými bylinkami teprve začínáte, dejte jich raději méně. Znáte to: dobrého pomálu. :-)

A zelené bylinky? Těch je pořád dost. Některé dokonce můžeme najít i pod sněhem. Já si tentokrát zvolila trojkombinaci z listů pampelišek, řebříčku a kopretin. Jste překvapení? Mladé listy kopretin jsou velmi chutné. Rostou v celých trsech, takže je jejich sklizeň skutečně snadná. Dobré jsou než jde rostlina do květu, pak už jsou příliš tuhé.

divoké_bylinky

Přidávejte i jiné divoké bylinky:

  • jitrocel
  • ptačinec
  • listy sedmikrásek i s květy
  • mladé lístky kostivalu – chutnají po okurkách
  • mladé lístky křenu
  • mateřídouška
  • mladé lístky lípy

Nebojte se použít také vlastní bylinné výpěstky:

  • meduňka
  • máta
  • fenykl
  • kopr
  • koriandr
  • petrželka
  • dobromysl
  • řeřicha
  • listy ředkviček

Určitě vás toho ještě spousta napadne. Nahodila jsem takový stručný seznam, abyste věděli, od čeho se odpíchnout. Pokud už si takové bylinky běžně dáváte do jídla, nebude to pro vás žádná novinka. Pokud teprve začínáte, nebojte se kombinovat.

Procházejte se loukami, ochutnávejte, pěstujte si jedlý trávník. A pište do komentářů nebo přímo mně, jaké kombinace volíte a jaké divoké bylinky máte rádi.

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.