Salát pozdního jara

Salát, ředkvičky, okurky, první papriky, proč to vše nedat dohromady? Kombinace je možná překvapivá, ale ta chuť je naprosto skvělá.

salát_pozdní_jarní

Doba přípravy: 10 minut

Kuchyňské náčiní: mísa, nůž, prkénko, lžíce/vidlička na míchání

Na salát pozdního jara potřebujeme:

  • 1 hlávka (ledového) salátu
  • 4 ředkvičky
  • asi 1/2 okurky (polní/hadovka)
  • 1/4–1/2 (pálivé) papriky
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1 polévková lžíce za studena lisovaného oleje
  • 1–2 litry vody

Množství vody vás možná trochu vyděsilo, ale nebojte, nemusíte vše sníst se salátem, tvoříme takový nakládaný salát, kde je dobré, aby vše dobře plavalo. :-)

Salát natrhejte nebo nakrájejte na nudličky, ředkvičky a okurku nakrájejte na tenká půlkolečka, papriku naplátkujte, promíchejte a zalijte octem, olejem a vodou.

Nechte chvilku odležet a podávejte.

Ocet a olej

Vyberte si ocet, jaký máte rádi. Já letos poprvé zkoušela kapari z pampelišek a ten ocet, ve kterém jsou naložené, je naprosto vynikající. Výborně ochutí saláty, takže já poslední dobou do každého druhého salátu cpu pampeliškový.

Jestli si děláte domácí octy, budou se v salátu vyjímat. Nevím, jak to s octy máte vy, mně se většinou daří velmi slabé, zato chuťově zcela neotřelé, takže když chci kyselejší zálivku, kombinuji běžný ocet s tím svým a někdy přidávám ještě umeocet.

kopr 03

Možná vám to připadá jako alchymie, ale zkuste někdy kombinaci octů, otevře vám to nekonečnou paletu salátových chutí.

Také doporučuji střídat oleje, ale to pravděpodobně sami děláte. Opět získáváte různé chutě a jako bonus ještě rozmanitý repertoár živin. Mně tento salát chutná s olejem slunečnicovým. Pravda, že nejčastěji používáme olivový, ale ten slunečnicový za studena lisovaný prostě umí být mňamka.

Užívejte léta a napište mi, jaká je vaše neotřelá salátová kombinace buď sem do komentářů, nebo přímo mně třeba přes formulář zde>>.

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.