Rebarborové osvěžení

Rebarbora je zvláštní rostlina. Někdo se jí obloukem vyhýbá, jiný ji v sezóně rád vyhledává. Je ovšem kyselá jak šťovík, takže si zaslouží notnou dávku cukru. Anebo by to šlo i bez něj? Ano, rebarbora bez cukru umí také chutnat sladce.

rebarbor_osvezeni

Doba přípravy: 10 minut + marinování

Na rebarborové osvěžení potřebujeme:

  • asi 5 řapíků rebarbory
  • hrst rozinek
  • 2 lžíce stevie
  • 2 tvarohy
  • voda

Řapíky rebarbory omyjeme a oloupeme, rozkrájíme je zhruba na 5centimetrové kousky a vložíme do kastrůlku s horkou vodou. Necháme rebarboru přejít varem, jakmile se vlákna rozpadají, stáhneme z ohně a necháme vychladnout.

Nemusíme ji úplně chladit, ale zároveň nebudeme přidávat stevii a rozinky do horké vody, abychom zbytečně nepřišli o některé cenné látky.

Do zchladlé rebarbory s vodou vmícháme rozinkystevii a necháme přes noc (nebo několik hodin) marinovat.

Na druhý den vodu z rebarbory raději slijeme do hrnečku vedle. Podle toho, jaký použijeme tvaroh, ho naředíme vodou z rebarbory do požadované konzistence, vmícháme marinádu (několik kousků si necháme zvlášť na ozdobu), naplníme do nádob, ozdobíme a dáme chladit.

Dezert je osvěžující, kyselý rebarborou a zároveň oslazený a kořeněný stevií a rozinkami. Doporučuji všem milovníkům tvarohových dezertů a rebarbory.

Jak na správnou úpravu rebarbory

Rebarbora nebo také reveň obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, proto je kyselá jak šťovík. Tato kyselina by nám v syrovém stavu mohla nehezky podráždit vnitřnosti, a proto jsme my lidé vymysleli, že si ji tepelně upravíme, aby byla lépe stravitelná.

Vždy ji tepelně upravujte, i když budete připravovat nepečený dezert, jako je tento. Proto se reveň nejprve uvaří a pak teprve přidávají ostatní ingredience. Zpřístupníme si živiny z rebarbory, a přitom získáme i látky ze stevie (použila jsem zelenou jako koření) a rozinek, které jsou náchylné na  vysoké teploty.

Střežte se hliníku! Nepoužívejte žádné hliníkové nádobí ani alobal při úpravě rebarbory. S hliníkem rebarbora reaguje a vytváří jedovaté látky. A přiotrávit se věru nechceme. Ať vás tedy ani nenapadne, že byste si ji třeba připravili na grilu v alobalu, to by nebyl dobrý nápad.

Oloupejte ji. Hlavně starší řapíky mají tuhá vlákna, která těžko rozkoušeme, proto je lepší rebarboru loupat. Někdy, chceme-li zachovat červenou barvu, kterou může mít jen slupka, ji můžeme oloupat částečně. Mladé řapíky mají pouze tenkou vrstvičku a sneseme je i neoloupané.

Pokud jste doteď měli o přípravě rebarbory pochybnosti, teď se jistě rozpustily a já vám přeji ničím nerušené vychutnávání rebarborových dobrot.

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

PS: Věřím, že každý vytvoříte krásné dílo, a tak mi své fotky posílejte na e-mail marcela@marcelakubova.cz.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.