Pórková polévka s celestynskými nudlemi

Polévky jsou skvělá věc. Prohřejí, zasytí a dodají tekutiny. Pórkovka je u nás už taková stálice. Vymyslela jsem ji, když jsem začínala jíst bezlepkově a ještě jsem neuměla s bezlepkovými moukami. Je zahuštěná vařenými bramborami, takže žádná mouka.

pórkovka

Doba přípravy: 30–40 minut

Kuchyňské náčiní: mixér/šťouchadlo na brambory/vidlička, nůž, prkénko, pánev, špachtle, hrnec

Na pórkovou polévku potřebujeme:

  • 1 menší pór
  • asi 5 středních brambor
  • 1 1/2–2 litry vody
  • máslo/ghí/olej
  • sůl
  • pepř

Brambory nakrájíme na kostky, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené a uvaříme je doměkka. Když jsou hotové, celý obsah rozmixujeme či jinak brambory podrtíme. Pokud nemáte mixér, uvařte je víc, budou se samy rozpadat, a tím vám usnadní práci.

Jakmile brambory vytvoří krém, dolijte tolik vody, jak chcete mít polévku hustou a nechte vařit, dokud si nepřipravíte pórek.

Pórek nakrájejte na půlkolečka, osmahněte na másle či jiném tuku, posolteopepřete a vše nasypte do polévky. Promíchejte a nechte ještě chvilku vařit, aby se propojily chutě.

Na celestinské nudle potřebujeme:

  • 2 vejce
  • mouka
  • zelená nať/bylinka
  • sůl
  • máslo/ghí/olej

Recept na celestinské nudle jsem si postupně upravila podle vlastních chutí. Používám zcela běžně bezlepkové mouky. Většinou použiji takovou, která mi zbývá. Ty, co jsou na fotce, jsem připravila z amarantové a čirokové mouky a jako zelené koření jsem použila sušenou kopřivu.

Rozšlehejte vejce, přidejte tolik mouky, aby se vytvořilo těsto husté asi jako na palačinky, osmahněte z obou stran, pak placku srolujte a nakrájejte na nudličky. Chcete-li mít nudle o něco křupavější, nakrájené je ještě osmahněte. Dávejte do polévky na talíři dle chuti.

Tato dávka vychází na jednu placku. Pokud se u vás jedí i samotné, doporučuji udělat raději dvojnásobek. :-)

Pór, čistič střev a žaludku

pórek

Kdo by neznal nepříjemné nadýmání, koliky a průjmy. Zajisté je každý z nás někdy musel podstoupit a rozhodně to není nic příjemného. Pórek dokáže zasáhnout tak, že hubí bakterie a kvasinky, jež napomáhají právě vzniku těchto nepříjemností.

Pokud máte problémy s kvasinkami, měl by být pórek pravidelnou potravinou vašeho jídelníčku.

O pórku se rovněž říká, že je základní potravinou pro stárnoucí. Dokud jsme mladí, máme dostatek obranných látek proti nejrůznějším bakteriím. S postupujícím věkem je však ztrácíme a pór nám může pomoci předcházet různým onemocněním a opakovanému chození do lékárny.

Další důležitou vlastností pórku je, že rozpouští krevní sraženinypodporuje viskozitu krve. Máte-li problém s křečovými žilami, nezapomínejte jíst pór, který také napomáhá dobrému prokrvování.

Pórek je také bohatý na vitaminy, např. vitamin C, E a vitaminy skupiny B.

Užívejte života a buďte zdrávi!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.