Pikniková pažitková pomazánka bez pečiva!!!

piknik pomazánkaPažitkovou pomazánku dělá snad každý. Ani bych se nedivila, kdyby měla každá rodina tu svoji variantu, obdobně jako je tomu u bramborového salátu.

Můj recept je naprosto jednoduchý a možná že vy děláte úplně stejný :-)

Na pomazánku používám:

  • 1 plnotučný tvaroh
  • voda
  • větší svazek pažitky
  • sůl
  • pepř
  • 1–2 lžíce olivového oleje

Tvaroh záměrně kupuji plnotučný, jelikož tuky potřebujeme. A pokud denně nekonzumujete salámy, bůčky, slaniny apod., předpokládám, že nebudete přesyceni tukem. A pokud držíte linii? Řekl vám už někdo, že to není jenom o tucích? Že nám naopak mohou pomoci zhubnout? Na tyto rádoby dobré rady se na chvíli vykašleme a vychutnáme si poctivé suroviny.

Připravte si mísu, ve které pomazánku umícháte a dejte do ní tvaroh. Ten zřeďte vodou na požadovanou konzistenci. Někdo ředí mlékem. My doma dříve také používali mléko. Ale jelikož mám k dnešní výrobě mléka své výhrady a čerstvé od krávy nemám k mání, používám raději vodu. Pokud se chcete dozvědět, co konkrétně mi na mléku vadí, přečtěte si Průvodce uvědomělého strávníka.

Když máme tvaroh pěkně vláčný, nasekáme pažitku a vmícháme ji. Pak dochutíme solí a pepřem a na závěr vmícháme olivový olej. Ten celou pomazánku ozvláštní, zjemní a ještě nám dodá potřebné nenasycené mastné kyseliny.

A máme hotovo. Teď asi ještě čekáte na tu piknikovou variantu, že? Pomazánku si většinou každý představí na kousku chleba. Co takhle vyzkoušet zeleninu? K tvarohu se báječně hodí ředkvičky, okurka, paprika, mrkev a další zelenina, kterou máte rádi.

Ředkvičkový piknik

ředkvičkyMoje pikniková varianta je právě s ředkvičkami, protože jich momentálně máme všude dost a na jaře se hodí tělo pročistit. Nejen proto, aby ho nezasáhla jarní únava.

Ředkvičky v sobě mají hořčičné oleje, což jsou mlsouni, kterým chutnají bakterie a plísně v našem těle. Vyčistí nám tedy jazyk, žaludek i střeva.

Takže, kdo máte jakékoliv podezření na zaneřáděné trávení, kamaraďte se s ředkvičkami, poskytnou vám vynikající službu.

A nejen to. Víte, proč pálí? Aby nám vyčistily dutiny, zbavily nás otravných hlenů, rýmykašlechránily nás před infekcemi.

Také vás chci o něco poprosit. Jestli se důkladně zbavujete ředkvičkových listů, udělejte jednou výjimku. Vaše tělo vám za to poděkuje. ŘEDKVIČKOVÉ LISTY JSOU JEDLÉ, a proto se je nebojte ochutnat.

Kdyby na vás byly moc ostré, začněte je nejprve přidávat jemně sekané do salátů, nebo zkuste ředkvičkový špenát. A když si na ně zvyknete, budete je rádi chroupat jen tak. ;-)

Proto také máme v piknikové variantě ředkvičky celé i s kousky listů. Listy nám slouží místo párátka, abychom je měli za co chytit, a navíc nám poskytnou drahocenné živiny. Nezahazujte proto ředkvičkové listí a naučte se ho využívat, poskytne vám skvělou službu.

Jste připraveni? Uchopte ředkvičku, namočte do pomazánky, zakousněte se a vychutnejte osvěžující jarní očistu.

Dobrou chuť a napište mi do komentářů své varianty pažitkové pomazánky. A využíváte i listy ředkviček? Nebo jsou pro vás úplnou novinkou?

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.