Pažitkovou pomazánku dělá snad každý. Ani bych se nedivila, kdyby měla každá rodina tu svoji variantu, obdobně jako je tomu u bramborového salátu.
Můj recept je naprosto jednoduchý a možná že vy děláte úplně stejný
Tvaroh záměrně kupuji plnotučný, jelikož tuky potřebujeme. A pokud denně nekonzumujete salámy, bůčky, slaniny apod., předpokládám, že nebudete přesyceni tukem. A pokud držíte linii? Řekl vám už někdo, že to není jenom o tucích? Že nám naopak mohou pomoci zhubnout? Na tyto rádoby dobré rady se na chvíli vykašleme a vychutnáme si poctivé suroviny.
Připravte si mísu, ve které pomazánku umícháte a dejte do ní tvaroh. Ten zřeďte vodou na požadovanou konzistenci. Někdo ředí mlékem. My doma dříve také používali mléko. Ale jelikož mám k dnešní výrobě mléka své výhrady a čerstvé od krávy nemám k mání, používám raději vodu. Pokud se chcete dozvědět, co konkrétně mi na mléku vadí, přečtěte si Průvodce uvědomělého strávníka.
Když máme tvaroh pěkně vláčný, nasekáme pažitku a vmícháme ji. Pak dochutíme solí a pepřem a na závěr vmícháme olivový olej. Ten celou pomazánku ozvláštní, zjemní a ještě nám dodá potřebné nenasycené mastné kyseliny.
A máme hotovo. Teď asi ještě čekáte na tu piknikovou variantu, že? Pomazánku si většinou každý představí na kousku chleba. Co takhle vyzkoušet zeleninu? K tvarohu se báječně hodí ředkvičky, okurka, paprika, mrkev a další zelenina, kterou máte rádi.
Moje pikniková varianta je právě s ředkvičkami, protože jich momentálně máme všude dost a na jaře se hodí tělo pročistit. Nejen proto, aby ho nezasáhla jarní únava.
Ředkvičky v sobě mají hořčičné oleje, což jsou mlsouni, kterým chutnají bakterie a plísně v našem těle. Vyčistí nám tedy jazyk, žaludek i střeva.
Takže, kdo máte jakékoliv podezření na zaneřáděné trávení, kamaraďte se s ředkvičkami, poskytnou vám vynikající službu.
A nejen to. Víte, proč pálí? Aby nám vyčistily dutiny, zbavily nás otravných hlenů, rýmy a kašle a chránily nás před infekcemi.
Také vás chci o něco poprosit. Jestli se důkladně zbavujete ředkvičkových listů, udělejte jednou výjimku. Vaše tělo vám za to poděkuje. ŘEDKVIČKOVÉ LISTY JSOU JEDLÉ, a proto se je nebojte ochutnat.
Kdyby na vás byly moc ostré, začněte je nejprve přidávat jemně sekané do salátů, nebo zkuste ředkvičkový špenát. A když si na ně zvyknete, budete je rádi chroupat jen tak.
Proto také máme v piknikové variantě ředkvičky celé i s kousky listů. Listy nám slouží místo párátka, abychom je měli za co chytit, a navíc nám poskytnou drahocenné živiny. Nezahazujte proto ředkvičkové listí a naučte se ho využívat, poskytne vám skvělou službu.
Jste připraveni? Uchopte ředkvičku, namočte do pomazánky, zakousněte se a vychutnejte osvěžující jarní očistu.
Dobrou chuť a napište mi do komentářů své varianty pažitkové pomazánky. A využíváte i listy ředkviček? Nebo jsou pro vás úplnou novinkou?
Komentáře