Pikantní fazolová pomazánka

Pomazánky jsou fajn věc. Rychle je připravíte, máte pohoštění pro hosty a nemusíte je nutně mazat na pečivo. Prostě univerzálka, kterou je vždy dobré mít v záloze.

fazolová_pom_fef

Doba přípravy: vaření a máčení fazolí + 10 minut

Kuchyňské náčiní: miska, vidlička, nůž, prkénko, hrnec a cedník na fazole

Na pikantní fazolovou pomazánku potřebujeme:

  • 1 hrnek vařených fazolí pinto (= barevné/žíhané)
  • 1 sekaná feferonka (či jiné adekvátní množství)
  • hrst jemně sekaného pórku
  • sůl
  • pepř
  • panenský olivový olej

Pokud budete vařit fazole, předem je přes noc namočte, vodu slijte a pak v nové pomalu vařte např. s bobkovým listem do změknutí.

Z uvařených fazolí slijte vodu, fazole podrťte, smíchejte s ostatními surovinami a je-li třeba, nařeďte vodou (můžete použít tu z fazolí).

Nechte chvíli odležet, aby se propojily chutě a podávejte.

Tipy a triky při vaření luštěnin

Příprava luštěnin se někomu může zdát náročná a zdlouhavá. To je i není pravda. Vašeho času to příliš nezabere, háček je spíš v tom, že si musíte vzpomenout, že si chcete dát pokrm z luštěnin, jinak jste nahraní.

Urychlování přípravy typu zahřejte vodu, nechte je hodinu odstát a pak dovařte, budou měkké, příliš nepodporuji.

Luštěniny se máčí proto, že jsou nestravitelné a tím, že je namočíte ve vodě o pokojové teplotě a necháte je na ne příliš chladném místě nabobtnat, je probudíte. Vědečtěji řečeno, voda nastartuje proces klíčení a i když luštěniny ještě klíčky pouštět nezačnou, už proběhla látková přeměna ve prospěch stravitelnosti.

fazole (2)

Takže máčejte. A máčejte přes noc. Rozhodně se to vyplatí. Sice se o některých plodinách říká, že se máčet nemusí nebo jim stačí jen chvilka, ale máčením rozhodně nikomu ani ničemu neuškodíte, takže jim tu příjemnou lázeň klidně dopřejte.

Výjimku tvoří snad jen červená loupaná čočka, ostatní já osobně poctivě máčím.

Kdybyste náhodou nestíhali luštěniny připravit, vyměňte vodu nebo ji slijte a ráno a večer je propláchněte. Klidně je uvařte naklíčené. Vašemu trávení to spíš prospěje než uškodí a vy nebudete s jazykem na vestě vařit luštěniny.

Další vychytávka, kterou jsem se naučila před několika lety od spolubydlící, je uvařit si luštěnin víc. Když už je máčíte a mají se dlouho vařit, tak proč jich nemít trochu do zásoby, že ano?

Jakmile budou luštěniny uvařené, slijte vodu, ještě horké je dejte do sklenic s uzávěrem, ihned zavřete, nechte vychladnout a pak dejte do lednice. Takto vydrží bez problémů dva týdny, pravděpodobně i déle, pokud jste je uzavřeli skutečně horké.

Skleničku pak použijete, na co zrovna máte chuť. A rychlá večeře v podobě salátu, fazolové omáčky, pomazánky nebo čehokoliv jiného je na světě.

Nebojte se máčení a plánujte, vyplatí se to!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

 

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.