Pečená sezónní zelenina

Sezóna bývá úžasná, ale občas se stává, že je některé zeleniny moc a člověk už neví, co by z ní připravil. Vězte, že pečená zelenina se jen tak nepřejí, a navíc je to luxusní záležitost. Máte-li gril, pochutnáte si na ni i při venkovním vegetění. ;-)

pečená sezónní zelenina

Doba přípravy: 10 minut + 30–40 minut pečení/grilování

Kuchyňské náčiní: plech/gril, píro/mašlovačka, nůž, prkénko, (škrabka)

Na pečenenou sezónní zeleninu potřebujeme

  • sezónní zelenina
  • oblíbené koření
  • olej

Z koření a oleje si připravte marinádu. Nakrájejte zeleninu na silnější plátky (asi 0,5–1 cm) nebo hranolky, rozložte ji na plech, potřete marinádou a pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C 30–40 minut.

Čas si určete podle toho, zda chcete mít zeleninu vyloženě měkkou nebo na křup, a samozřejmě podle vaší trouby.

Zeleninu použijte jako hlavní chod, jako přílohu nebo mňamku třeba na piknik.

Sezónní zelenina

Milovníky přesných měr a vah jsem teď určitě nepotěšila. Zato příznivci univerzálních receptů jásají. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, mám pro vás tipy, jakou zeleninu použít a jaká nám chutná.

Co se neosvědčilo, vám neporadím, protože nám zatím chutnalo opravdu všechno. :-)

Takže, jak už sama fotka napovídá, můžete si upéci zelí. Ano, to je asi ta nejpřekvapivější varianta. Kdo z vás ji čekal?

Pečené zelí jsem objevila na youtube kanálu Everydayfood. Dlouho jsem ho měla v hlavě, ale do toho zimního se mi nechtělo, letos mi vůbec nechutnalo. Až když dozrálo to rané a já ho měla v lednici, bylo jasno.

Zelí krájejte i s košťálém, aby se vám na plechu, a především při krájení, zbytečně nerozpadalo.

Další výtečnou zeleninou je kedlubna, mrkev, cuketa, dýněcibule – hmmm, hlavně ta červená je tak slaďoučká, že se musíme domlouvat, kdo si vezme kolik kousků.

Analogicky k zelí bych se nebála vyzkoušet ani kapustu, belgické kapustičky budou také vynikající. Nezapomeňte na červenou řepu, květák, brokoliciceler, petržel – možná budete překvapení, jak je sladká!

A samozřejmě také lilek, papriky, klidně rajčata. Prostě všechno, na co si vzpomenete a čeho budete mít přebytky.

Pište buď do komentářů, na e-mail marcela@marcelakubova.cz nebo přes formulář zde>>, jaké jsou ty vaše oblíbené kombinace a variace zeleniny v troubě nebo na grilu.

Jo, a vy, kdo pěstujete nebo máte rádi cuketu a ještě neznáte cuketové chipsy, rozhodně si je nenehcte ujít. Kdo je ochutnal, ten se do nich zamiloval.

Mějte se krásně, užívejte léta a všech dobrot, které nám přináší!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.