Pečená řepa s hlívou

Přemýšlela jsem, co se zbytkem hlívy, kterou bylo třeba rychle spotřebovat. V hlavě jsem projížděla obsah ledničky a najednou jsem věděla, že ji musím připravit marinovanou s červenou řepou. Už jsem úplně cítila tu chuť a nemohla se dočkat, až tu dobrotu budu moci připravit.

červená řepa_hlíva

Doba přípravy: 10 minut příprava surovin a marinády + alespoň 20 minut marinování + 40 minut pečení

Kuchyňské náčiní: nůž, prkénko, (škrabka), miska, zapékací mísa/plech

Na pečenou řepu s hlívou potřebujeme:

  • dvouhrst hlívy
  • 2 malé červené řepy
  • 1 lžíce tamari/sojové omáčky
  • provensálské bylinky
  • sůl
  • pepř
  • voda
  • olej

Hlívu očistíme a nakrájíme na nudličky. Dáme ji do misky, zalijeme tamari omáčkou, trochu osolíme, opepříme a posypeme provensálskými bylinkami. Důkladně promícháme.

Když se hlíva začíná marinovat, připravíme si červenou řepu. Oloupeme ji, rozpůlíme a nakrájíme na slabé plátky. Přidáme k hlívě a úměrně k množství také dopepříme, přidáme bylinky a zalijeme olejem. Necháme alespoň 20 minut marinovat.

Ptáte se, proč se nekoření vše najednou?

Je to proto, že hlíva je na menší kousky a lépe se do ní dostane koření a omáčka, když se promíchá samostatně.

Po marinování rozpálíme troubu na 180°C, směs dáme na plech či do zapékací mísy a pečeme 40 minut. Je dobré směs nechat chvíli péci jen tak a pak ji podlít.

Tip

Chuťovka, kterou můžete zbaštit jako předkrm či svačinku třeba s krekry. Výborná bude také s opečenou bagetkou potřenou česnekem či zamíchaná s rýží. Fantazii se meze nekladou, zkoušejte sami, jak vám bude nejlépe chutnat.

Zajímavé je, že pečená hlíva strukturou připomíná maso, takže může „obelhat“ některé zapřísáhlé masožrouty. :-)

Receptů s červenou řepou zde mám několik a chcete-li si něco přečíst o jejím barvivu, klikněte sem>>, chcete-li si počíst o řepě obecně, klikněte sem>>.

Čistící hlíva ústřičná

hlíva po italsku

Když byla v Mexickém zálivu ropná katastrofa, zaznamenala jsem informaci, že se pláže sanují hlívou ústřičnou. Hlíva se živila ropou a pláže od ní dokázala zcela vyčistit!

Tím se dostávám k tomu, že hlíva je schopná nás zbavovat jedovatých látekposilovat imunitu. Také zlepšuje střevní peristaltiku a zrychluje metabolizmus, snižuje LDL (špatný) cholesterol, hojí křečové žíly, pomáhá při hemeroidech, zvyšuje odolnost proti virům.

Pomáhá rovněž při léčbě ekzémů, vyrážekalergií, upravuje krevní tlak.

Již staří Číňané a Japonci ji využívali k léčbě a přezdívá se jí elixír mládí.

Ať se cítíte stále mladí a svěží!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

  • Anna Kolčavová 18.01.2017 19:59

    Dobrý den, tak jsem konečně uvařila hlívu s řepou,a byla to fakt dobrůtka, manžel i já jsme se jen olizovali.Díky za recept.

    • Marcela Švecová Kubová 19.01.2017 14:57

      Jé, tak to mám velkou radost, že vám tahle kombinace chutnala.
      A jestli chcete, zkuste si ještě připravit hlívu, jak je na druhé fotce. Marinovaná v olivovém oleji, česneku a petrželi a upečená na 180°C cca 40 minut nebo podle trouby. Dali jsme si to s rýží a taky jsme si parádně pošmákli. ;-)

  • Anna Kolčavová 13.01.2017 14:45

    Hlívu mám moc ráda, řepu také ,takže co nejdříve koupím a vyzkouším.
    A zdravotní účinky se vždycky hodí, že? :-)

    • Marcela Švecová Kubová 14.01.2017 08:04

      Jo, nám tyhle potraviny taky jedou. ;-) A přesně, když je to ještě zdravé, je to ideál.

Přidat komentář

* Nezapomeňte na povinné pole.