Libeček à la maggi

Všichni víme, že libečku se přezdívá maggi. Ale používáme ho skutečně tak? Většinou se setkávám s tím, že na zahradách bují krásný keř libečku, ale rodina neví, co s ním. Samotný je přece jen dost silný. Využijme ho tedy jako ochucovadlo.

libeček_maggi

Doba přípravy: 10 minut

Na libeček à la maggi potřebujeme:

  • asi 300 g čerstvého libečku
  • asi 3 (vrchovaté) lžíce soli
  • sklenička se šroubovacím uzávěrem

Používáme libeček zbavený tuhých stonků. Ty úplně silné jsou dřevnaté a nejdou nasekat, slabší jdou. Proto si libeček nejprve připravíme –využijeme listyslabší stonky.

Vše důkladně nasekáme, dáme do mísy, prosolíme a rukou pomačkáme, dokud nezačneme cítit, že libeček pouští šťávu. Jakmile máme směs připravenou, napěchujeme ji do skleničky (na pěchování většinou používám kvedlačku), kterou uchováváme v lednici.

POZOR!

Když ze skleničky odebereme, povrch zase stlačíme zpět, aby se nezačaly tvořit plísně. Takto upravený libeček v chladu vydrží celou zimu.

Jak domácí „maggi“ použít?

V zásadě by se dalo říci, že všude tam, kde používáte buď normální maggi nebo bujón v kostce. Sice nezískáte úplně stejnou chuť, ale je po ruce rychlé ochucovadlo, jehož složení máte plně pod kontrolou. Já si dokonce troufám tvrdit, že má lepší chuť než to kupované.

libeček_maggi2

Mimochodem, četli jste si někdy, jaké složení má současné maggi? Pokud ne, můžete mrknout sem>>.

Výhodou domácího, i když nepravého maggi je, že je přirozeně bezlepkové, bez cukru a nepotřebujeme žádná aditiva ani umělé konzervanty. Vše hravě zvládne sůl. Chuť libečku zaručí také rozmanitost chutí, protože je jednak nasládlý, jednak nahořklý. Zkrátka, jedna rostlinka svojí vyvážeností udělá víc než složité potravinářské úpravy.

Libeček à la maggi používejte do polévek, nádivek, omáček, zapékaných pokrmů. Kam vás napadne. Nám třeba moc chutná v pokrmu, který přezdíváme „pečurka“. Čtenáři Průvodce uvědomělého strávníka ho budou znát a možná už ho sami vyzkoušeli. Najdete ho ve Třicetiminutovém receptáři.

Takto uskladněný libeček je skvělým pomocníkem v kuchyni. Máte také nějaké takové rychlé ochucovadlo, které si sami vyrábíte? Kde všude používáte libeček? Podělte se v komentářích nebo mi napište na e-mail marcela@marcelakubova.cz

Přeji dobrou chuť a uskladňování zdar!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.