Miluji nekonečnou paletu kombinací, chutí, vůní a barev jídla i pití. A protože mám mlsný jazýček a zároveň mě trápilo vlastní zažívání, ukazuji lidem, jak si dobrým a kvalitním jídlem zlepšovat zdraví a zbytečně neutrácet.

Kdo jsem?

  • tvůrkyně uzdravujícího menu
  • kuchařka
  • bylinářka

Co dělám?

  • připravuji a vymýšlím zdravá a chutná jídla
  • učím, jak poznávat kvalitní potraviny a na co si při výběru dávat pozor
  • radím, co vozit na cesty, aby tělo netrpělo
  • máte-li zdravotní dietu, alergii nebo jinou chorobu (i takovou, která je "nevyléčitelná"), poradím vám, co se s tím dá dělat, jaké potraviny jsou vhodné nebo na jakého odborníka se obrátit

Proč to dělám?

  • protože vám chci předat své léty odkzkoušené zkušenosti
  • protože chci, abyste se vyznali na trhu potravin
  • protože cestuji a konzervy, salámy, instantní směsi a pytlíkové polévky mi nevyhovují
  • protože jsem sama měla spoustu zdravotních obtíží a nikdo mi nedokázal pomoci a nabídnout pokrmy, které by byly přirozené a navíc mě mohly uzdravovat

Jak jsem se k tomu dostala?

  • to je na delší povídání, ale pokud máte zájem, pohodlně se usaďte a čtěte

Dnes před sebou máte ženu plnou energie, která se rozzáří při sebemenší možnosti hovořit o stravě a jejích účincích na zdraví. Kuchtičku, která neustále vymýšlí nové a nové kombinace a svému okolí ukazuje, že zdravá strava může být neodolatelnou delikatesou.

Je to také cestovatelka, co má ráda výzvy a je pyšná na to, že se jí podařilo najít takové jídlo na cesty, které splní požadavky zdravé stravy a zároveň uspokojí potřeby pro sportovní výkony.

Pojďme ovšem trochu zapátrat do historie a podívat se, jak to s ní bylo před lety

Oplácaná studentka, co si přes věčně bolavé břicho nedokáže ani obléknout ponožky. Ráno se probouzí celá rozbolavělá a den začíná spíš z povinnosti než s chutí. Nemá důvod, chybí jí síla.

Po oblékacím procesu se doplahočí do koupelny, prohlédne si svůj opuchlý obličej s temně fialovými kruhy pod očima a kdesi v koutku tajně doufá, že tohle všechno jednou skončí. Že prece musí existovat způsob, jak se z toho začarovaného kruhu dostat.

Jenže teď ji čekají povinnosti, a tak jde raději snídat a doufá, že pro ten dnešní den ji bolest břicha alespoň trochu povolí, že ji návštěva toalety alespoň trošičku pomůže.

Lidé říkají, že je krev a mlíko

Jenže ona je podvyživená! Tělo vysílá nouzové signály a žádá si živiny. Chuděra osůbka na ně reaguje nekontrolovatelnými chutěmi a jí vše, co jí přichází do cesty. Nedokáže se ovládat a plácá páté přes deváté…

Zůstává v začarovaném kruhu chutí, zažívacích potíží a nedostatku energie, ačkoliv by z kalorického příjmu měla létat raketovou rychlostí.

Má z toho deprese. Neví, co dělat. Podle lékařů je zdravá, ale cítí se nemocná. Má chuť to zabalit. Chuť všem říct, že je to tady na nic a že chce pryč.

A tak odjíždí

Na vysoké dostala příležitost studia v Itálii. V milované Itálii. To se prostě nedá odmítnout! Umí jen pár slov, ale ví, že to půjde, že se tam stane něco, co nastartuje změnu. Cítí to ve svých mladých, ale bolavých kloubech.

Jako Alenka v říši divů

Ano, přesně tak jsem si připadala, když jsem v lednu 2008 přijela do Itálie a učila se tam fungovat. Dokud jezdíte do nějaké země jako turista, můžete mnohé okoukat a vyzkoušet, ale nepochopíte. Já chápat začala.

Byla jsem u vytržení z běžně fungujících trhů v srdci samé Florencie. Od pondělí do soboty čerstvé zboží za ceny dostupné i chudým studentům. V supermarketech zboží různé cenové, ale i ty nejlevnější potraviny kvalitní. Wow, tak to jsem opravdu nečekala!

Najednou jsem si mohla žít jako královna. Měla jsem denně čerstvé ovoce a zeleninu, pravidelný přísun kvalitního olivového oleje, sem tam výbornou zmrzlinu, která zasytila místo večeře.

Doslova ze dne na den jsem změnila jídelníček

Do té doby jsem jedla téměř denně maso, několikrát denně pečivo, připravovala jsem si polévky z čínských nudlí a kuskus s kořením (na přilepšenou tavený sýr, cibuli nebo jinou levnou zeleninu). Neděste se, to byl běžný jídelníček většiny lidí kolem mě!

Ale v Itálii se takové věci nenosí. Ano, samozřejmě seženete čínské nudle, kuskus i maso. Jenže. Za prvé, proč jíst v Itálii čínské nudle? Za druhé existuje také bulgur, který kuskus jednozančně předčil. Za třetí, maso je v Itálii drahé a peníze jsem na něj neměla.

A, světe div se, s takto radikální změnou jídelníčku začaly mizet mé zdravotní potíže a já měla víc energie. Neuvěřitelné. Nejprve mi nedocházelo, co se děje, ale s návratem do Čech jsem pochopila se vším všudy.

To ta naše těžká kuchyně… Maso každý den a ovoce se zeleninou jen jako salát k hlavnímu jídlu. V supermarketech šizené potraviny s nejrůznějšími zahušťovadly, konzervanty a nepotřebnými barvivy. To přece ne…

Já se chci dobře najíst!

A když se chci dobře najíst, musím vědět, na co si dávat pozor. Trvalo mi, než jsem prozkoumala všechny možné nástrahy, než mi došlo, co je špatně a co naopak dobře. Než jsem objevila ta správná místa, kde pořizovat kvalitní potraviny.

Proto jsem se rozhodla, že vám s tím pomůžu a předám vám, co jsem se na českém trhu s potravinami sama naučila. Napsala jsem e-book Průvodce uvědomělého strávníka, kde vás seznamuji s tím, co všechno ovlivňuje kvalitu potravin a jak ji poznat.

Jestliže potřebujete recepty na míru, poradit, co do žaludku na cestách, nebo zjistit, co dělat se závažnými údajně nevyléčitelnými onemocněními, prozkoumejte, s čím vám mohu pomoci.

Těším se na vaše příběhy!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu,

Marcela Švecová Kubová

Marcela Švecová Kubová

marcela@marcelakubova.cz