Jáhlový dezert s rybízem

Miluji jáhly. Ačkoliv se řadí mezi prohřívající potraviny, mám je ráda po celý rok. Jsou bezlepkové a lahodně jemné (když je správně připravíte), a tak je používám na nejrůznější dezerty, protože dokáží perfektně ozvláštnit nejen sváteční stůl.

jáhlový dezert

Doba přípravy: 20 minut vaření, 5 minut příprava

Na jáhlový dezert potřebujeme:

  • 1 hrnek jahel
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 3 hrnky vody
  • 2 hrsti rybízu
  • 2 hrsti strouhaného kokosu
  • 1–2 vrchovaté lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce (makového) oleje či másla

Jáhly důkladně propereme a dáme vařit spolu s kurkumou do trojnásobného množství vody.

Já jáhly ještě předmáčím, připadají mi pak lepší, ale není nutné je máčet, záleží na vás a kdy si vzpomenete dezert připravit.

Když jsou jáhly uvařené, vmícháme zbylé ingredience. Já dávám nejprve olejmed, pak kokosna závěr rybíz.

Dělám to proto, že se rybíz tolik nepoškodí a zůstanou pěkné celé kuličky. Vmíchat do hustých jahel všechny ingredience může být někdy trochu náročnější, tak předcházím porušení křehkých kuliček rybízu tímto způsobem.

Když je vše promíchané a dobré, plňte do košíčků, tvarujte kuličky, které můžete obalit v kokosu, nebo vložte do dezertních misek a nechte ztuhnout. Tímto způsobem můžete vytvořit také bezlepkový nepečený dort.

Do jahel lze přidat jakékoliv jiné ovoce, jaké máte rádi. Popusťte uzdu své fantazii a posílejte fotky s vašimi výtvory. Moc ráda se na ně podívám.

Tip na zimu

Máte-li v sezóně hodně rybízu, který nestíháte zpracovat, zmrazte ho. Přes zimu, zvláště v období chřipkových viróz, je rybíz úžasným pomocníkem při nachlazení a dezert osvěžujícím pokrmem.

Máte diabetes?

Malé množství medu vám dokonce může prospívat. Pokud se ovšem z jakéhokoliv důvodu medu vyhýbáte, použijte stévii či kokosový cukr.

Rybíz

Rybíz obsahuje spoustu vitaminu C, to pro vás ale jistě není žádné překvapení, když je tak kyselý, že ano. :-) Tím ovšem zdaleka nekončíme. Obsahuje také vápník, železo, hořčík, mangan či draslík.

Je tedy skvělým pomocníkem pro dobrou kondici naší krve, také pro dobrou náladu a pevné nervy a v neposlední řadě pro zdravé a pevné zubykosti.

A jak vidíte, obsahuje vápník a hořčík – když se tyto dvě látky pojí v jedné potravině, máte maximální jistotu, že vaše tělo vápník zpracuje.

Rybízů máme spoustu odrůd, já jen připomenu, že základní barevné varianty – červená, černábílá – jsou každá chuťově jiná a každá má něco do sebe. Např. takový černý rybíz (hlavně šťáva z něj) se dokáže popasovat i s horečkou.

Tak rybíz nezatracujte a pomáhejte si jím hlavně v zimě (tvořte zásoby), kdy nás trápí nejrůznější neduhy.

Přeji dobrou chuť a sladký život i s kyselým rybízem!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.