Jáhly jsou moje oblíbená potravina. Mám ráda jejich jemnou máslovou chuť a zároveň výborně zasytí. Jáhlami někdy zahušťuji, ale nejoblíbenější u mě stejně zůstávají kaše, u kterých si mohu naplno vychutnávat jejich přirozenou chuť.
Doba přípravy: 20 minut + máčení
Sušené ovoce namočíme přes noc do vody. Před přípravou kaše vodu slijeme a můžeme ji využít jako nápoj, jelikož je voda slaďoučká a plná vitaminů z ovoce.
Předem namočené jáhly uvaříme podle níže vypsaného návodu. Jakmile jsou hotové, vmícháme za studena lisovaný olej – já mám ráda olivový, vlašský či makový –, ochutíme skořicí a přidáme předem namočené sušené ovoce. V tuto chvíli je kaše hotová. Můžeme ji podávat posypanou skořicí či kakaem, jak kdo má rád.
Kaše chutná dobře i studená, takže ji můžete připravit např. večer, dát do skleniček a máte na druhý den svačinu pro sebe i pro děti.
Jáhly i skořice prohřívají, a proto je kaše vhodná do chladných dní. Sušené ovoce zase dodá spoustu důležitých vitaminů a vlákninu, a tak se nemusíte bát žádného nedostatku a že by vám snad po kaši byla zima.
Příprava jahel je velmi jednoduchá. Suché jáhly propereme ve studené vodě a ideálně je namočíme do vlažné vody na 24 hodin (nebo alespoň přes noc) a necháme je stát při pokojové teplotě.
Jáhly můžeme máčet i několik dní, to už začnou fermentovat a jejich stravitelnost bude nesrovnatelně lepší v porovnání s nemáčenými jáhly, které se přímo uvaří. Fermentované jáhly získávají kyselou chuť.
Stravitelnosti obilnin a jejich vhodné přípravě se hlouběji věnuji v Průvodci uvědomělého strávníka. Uvádím také různé, i méně známé druhy, obilnin a podobných plodin a celý seznam dělím na lepkové a bezlepkové.
Předem namočené nebo fermentované jáhly se dají vařit buď ve stejné, anebo v nové vodě – záleží, jak dlouho se jáhly máčely a v jakém je voda stavu. Pokud se jáhly máčely pouze přes noc a na povrchu je pěna, vodu slijte, jsou v ní uvolněné a nepřeměněné nestravitelné látky. Pokud se jáhly máčely alespoň 24 hodin, vodu můžete ponechat.
Jáhly vařím vždy v poměru 1:3, to znamená na 1 hrnek jahel 3 hrnky vody. Kromě toho, že mají kašovitější konzistenci, se vytratí veškerá hořkost a jáhly jsou velmi jemné. Vaří se do vsáknutí veškeré vody obdobně jako rýže.
Přeji vám dobrou chuť a tělo v teple!
Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu
PS: Líbil se vám recept? Lajkujte, sdílejte, komentujte. Uděláte mi tím velkou radost.
Komentáře