Jahelná kaše

Jáhly jsou moje oblíbená potravina. Mám ráda jejich jemnou máslovou chuť a zároveň výborně zasytí. Jáhlami někdy zahušťuji, ale nejoblíbenější u mě stejně zůstávají kaše, u kterých si mohu naplno vychutnávat jejich přirozenou chuť.

jahelná kaše

Doba přípravy: 20 minut + máčení

Na jahelnou kaši potřebujeme:

  • 1 hrnek jahel
  • 2 hrsti sušeného ovoce
  • olej lisovaný za studena
  • skořice
  • voda

Sušené ovoce namočíme přes noc do vody. Před přípravou kaše vodu slijeme a můžeme ji využít jako nápoj, jelikož je voda slaďoučká a plná vitaminů z ovoce.

Předem namočené jáhly uvaříme podle níže vypsaného návodu. Jakmile jsou hotové, vmícháme za studena lisovaný olej – já mám ráda olivový, vlašský či makový –, ochutíme skořicí a přidáme předem namočené sušené ovoce. V tuto chvíli je kaše hotová. Můžeme ji podávat posypanou skořicí či kakaem, jak kdo má rád.

Kaše chutná dobře i studená, takže ji můžete připravit např. večer, dát do skleniček a máte na druhý den svačinu pro sebe i pro děti.

Jáhly i skořice prohřívají, a proto je kaše vhodná do chladných dní. Sušené ovoce zase dodá spoustu důležitých vitaminů a vlákninu, a tak se nemusíte bát žádného nedostatku a že by vám snad po kaši byla zima. :-)

Jak připravit jáhly

Příprava jahel je velmi jednoduchá. Suché jáhly propereme ve studené vodě a ideálně je namočíme do vlažné vody na 24 hodin (nebo alespoň přes noc) a necháme je stát při pokojové teplotě.

Jáhly můžeme máčet i několik dní, to už začnou fermentovat a jejich stravitelnost bude nesrovnatelně lepší v porovnání s nemáčenými jáhly, které se přímo uvaří. Fermentované jáhly získávají kyselou chuť.

Stravitelnosti obilnin a jejich vhodné přípravě se hlouběji věnuji v Průvodci uvědomělého strávníka. Uvádím také různé, i méně známé druhy, obilnin a podobných plodin a celý seznam dělím na lepkové a bezlepkové.

Předem namočené nebo fermentované jáhly se dají vařit buď ve stejné, anebo v nové vodě – záleží, jak dlouho se jáhly máčely a v jakém je voda stavu. Pokud se jáhly máčely pouze přes noc a na povrchu je pěna, vodu slijte, jsou v ní uvolněné a nepřeměněné nestravitelné látky. Pokud se jáhly máčely alespoň 24 hodin, vodu můžete ponechat.

Jáhly vařím vždy v poměru 1:3, to znamená na 1 hrnek jahel 3 hrnky vody. Kromě toho, že mají kašovitější konzistenci, se vytratí veškerá hořkost a jáhly jsou velmi jemné. Vaří se do vsáknutí veškeré vody obdobně jako rýže.

Přeji vám dobrou chuť a tělo v teple!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

PS: Líbil se vám recept? Lajkujte, sdílejte, komentujte. Uděláte mi tím velkou radost. :-)

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

 

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.