Jablka s ředkví

Jablka s křenem všichni známe, je to běžná pochoutka, která vypálí leckterého neřáda a pomáhá trávit těžké pokrmy. Zkusme si vytvořit variaci s ředkví a přidat ještě trochu sladkých rozinek a sezamových semínek.

jablka s ředkví

Pokrm můžete využít stejně jako jablka s křenem, tedy jako přílohový salát k těžko stravitelným pokrmům. Pokud si ho připravíte trochu slabší, může posloužit jako přesnídávka či samostatný salát. Je jen a jen na vás, jaké další možnosti využijete.

Doba přípravy: 5 minut

Na jablka s ředkví potřebujeme:

  • 2 jablka
  • kousek pálivé ředkve (bílá, černá či jiná)
  • asi 1/2 hrsti rozinek
  • asi hrst sezamových semínek
  • trochu za studena lisovaného oleje (výborný je z vlašských ořechů)

Postup je více než jednoduchý a všichni ho známe, když připravujeme jablka s křenem.

Nastrouháme jablka (vybereme si, zda nahrubo či najemno), k nim najemno nastrouháme ředkev. Množství si určíme sami podle toho, jak ředkev pálí a jak chceme mít jablka silná.

K nastrouhaným surovinám vmícháme rozinkysezamová semínka a celou směs lehce zakapeme olejem.

Olej zmírňuje případné dráždění žaludku, které způsobují právě ostré šťávy ať už z ředkve, křenu či jiných pálivých kořenů.

Tip

Bude-li pro vás pokrm i tak dost dráždivý, nechte ho chvíli odležet a vymačkejte z něho šťávu.

Bylo by lepší, kdybyste ji nevylévali, ale použili např. na omáčku či jinak zpracovali, abyste nepřišli o drahocenné živiny, které jsou právě ve šťávě uvolněné.

Slitou šťávu také můžete výrazně zředit vlažnou vodou a vypít.

Proč?

Léčivá šťáva ostrých kořenů

Ostré kořeny, jako jsou různé druhy ředkví a ředkviček či křen, rozpouštějí nejrůznější usazeniny v těle. Ať už se jedná o drobné kaly ve střevech, kaménky či výrůstky na kostech či šlachách, všechny tyto nahromaděné shluky dokáží šťávy z ostrých kořenů postupně rozpouštět.

Zařadíte-li je tedy do stravy a budete je pravidelně konzumovat, přinejmenším se začnete cítit lépe.

ředkvičky

Co když dráždí žaludek?

V takovém případě využijte výše zmíněných rad:

  • Dávejte si tyto kořeny vždy s nějakým kvalitním olejem – sami při prvním soustu pocítíte, zda vás i s použitím oleje bude dráždit či nikoliv.
  • Nechte vykapat šťávu, která dráždí nejvíc (a zároveň je nejúčinnější).

Proto šťávu pokud možno nikdy nevylévejte, ale vždy ji nějakým způsobem využijte pro svůj vlastní užitek.

  • Dávejte si pouze malé množství, ale pravidelně.

Znali jste tyto léčivé účinky ostrých kořenů? Znáte nějaké další? Podělte se se svými zkušenostmi zde v komentářích nebo mi napište na e-mail marcela@marcelakubova.cz, případně přes formulář zde>>. Pokud chcete s něčím poradit, také napište.

Přeji dobrou chuť a zdravé tělo po celý život!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.