Houbová čočka

Docela mi dalo zabrat, jak tento pokrm nazvat. Je to totiž takový univerzál, z něhož podle hustoty vytvoříte polévku, omáčku, pomazánku či kaši. Prostě si vyberete, na co zrovna máte chuť.

čočkový_krém

Doba přípravy: namáčení čočky, asi 30 minut vaření čočky, 15 minut příprava krému

Kuchyňské náčiní: hrnec, pánev, síto, miska, nůž, (mixér/šťouchadlo)

Na čočkovo-houbový krém potřebujeme:

  • 200 g červené loupané čočky
  • 2 špetky kardamomu
  • zelené bylinky
  • 5 středních žampionů či jiných hub
  • sůl
  • pepř
  • kayenský pepř/chilli
  • paprika
  • olej

Čočku můžete použít nejen červenou loupanou, ale jakoukoliv jinou. Výhodou loupané čočky je, že se nemusí máčet tak dlouho, případně vůbec, takže jídlo připravíte, i když jste neplánovali nebo zapomněli dát namočit včas.

Ačkoliv se loupaná čočka máčet nemusí, je to lepší, takže to udělejte třeba i jen na 20 minut – nabobtná a rychleji se uvaří.

Uvařte čočku s kardamomem, slijte přebytečnou vodu (schovejte si ji, pokud byste chtěli ředit) a přidejte zelené bylinky. Vše rozmixujte či našťouchejte.

Žampiony očisťte, nakrájejte na plátky či menší kousky, orestujte je na oleji a vydatně zasypte kořením a solí.

Vydatně proto, že budete kořenit celý pokrm.
Na žampionech proto, že v teple a s olejem se mnohem lépe rozvine chuť koření, takže se pokrm celkově lépe ochutí.

Když jsou žampiony s kořením hotové, vmíchejte je do čočky a vše případně ještě rozmixujte.

Hrejte si

Jak už jsem psala v úvodu, z tohoto základu můžete vytvořit pokrm, na který zrovna máte chuť.

Když slijete všechnu vodu z čočky a uděláte ho hodně hustý, máte netradiční pomazánku. Můžete si připravit také skvělou omáčku či vynikající kaši.

čočkový_krém_pom

Hrejte si i s texturou. Rozmixujte na zcela jemný krém, nemixujte vůbec – čočku pouze vidličkou rozmačkejte a přidejte žampiony na malinké kousíčky. Připravte výtečnou polévku s většími kousky žampionů, nasekanými bylinkami a čočkou rozmixovanou na krém.

Pro oživení můžete zakápnout trochou octa.

Přeji vám hravý život a zábavné kuchtění!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.