Domácí pribináček

Chcete-li prospěti, dítěti bledému, kupte mu pramen zdraví z Posázaví…“ Ano, už v sedmdesátých letech u nás frčela taková kapitalistická věc, jako je product placement. Jenže, co si budeme povídat, ona je to vážně výborná záležitost.

pribináček

Aspoň já měla pribináčka vždycky ráda. Vanilkového i kakaového. Dneska se samozřejmě dělá příchutí mnohem víc. A ačkoliv nevím, jaké složení bylo tenkrát, dnes to rozhodně kdovíjaká sláva není. Přidaná zahušťovadla napovídají, že ty suroviny pravděpodobně nebudou úplně takové, jaké by měly být. A toho cukru!

Není lepší si hustou, šlehanou a lahodnou pochoutku vykouzlit za pár minut ve vlastní kuchyni? Stačí k tomu 3 ingredience5 minut času. Když se budete flákat, tak deset. A když zapojíte děti, tak možná ještě víc, ale k tomu už je přidaná zábava a to se taky počítá.

Doba přípravy: 5 minut

Kuchyňské náčiní: miska, vidlička/metla, stěrka

Na domácího pribináčka potřebujeme:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sladidlo (med, sirup apod.)

Podle příchuti si vybíráme z dalších surovin:

  • vanilkový extrakt
  • kakao
  • ovoce
  • kokos
  • oříšky

Dejte tvaroh do misky, vlijte smetanu a vše důkladně promíchejte (vidličkou nebo metlou), dokud se obě suroviny nepropojí. Když smetana začíná být nadýchaná, oslaďte podle chuti a je hotovo. Chcete-li nějakou příchuť, přimíchejte surovinu dle libosti.

Já osobně si ujíždím na nepraženém kakau, ale tuhle jsem dostala chuť na klasického vanilkového pribináčka a hned jsem ho pro vás musela vyfotit. :-)

Pribináčka klidně uložte v lednici na později (jestli to dokážete). Nelekněte se, že po nějaké době pustí vodu. Nezoufejte, je to normální. Vodu klidně slijte nebo ji prostě vypijte nebo zpět vmíchejte. Ale bez té vody je to celé ještě krémovější, takže doporučuji ochutnat bez ní. ;-)

A abyste věděli, co tou vodou myslím, vyfotila jsem to – voda se oddělila na okraji misky:

pribináček_voda

Poznámky k surovinám

Tvaroh

Tvaroh berte ideálně farmářský, plnotučný z vaničky nebo Choceňský. Zkrátka takový, který není hrudkovitý. Hrudky totiž vidličkou či metlou nepromícháte a jediné, čeho docílíte, bude vyšlehaná smetana s kousky tvarohu. Kdybyste přece jen měli hrudkový tvaroh, zkuste vše rozmixovat, to by mohlo pomoci.

Smetana

Pokud nemáte vlastní smetanu – že byste ji sebrali z plnotučného mléka, čtěte raději složení. Hodně výrobců do ní přidává karagenan. Je to želírovací látka, alergen, který se sice vyrábí z červených mořských řas, tak zvaného Irského mechu, který se využívá i v lékařství, nicméně, proč by smetana měla obsahovat takovou příměs?

Karagenan neboli E407 pomáhá udržet konzistenci a když se potraviny tepelně upravují, je údajně nezbytný. I přesto některé smetany karagenan neobsahují, proto si myslím, že je lepší vybrat a koupit smetanu čistou.

Karagenan má být nezávadný v množství, v jakém se používá v potravinářství. Jenže. Já se ptám – není to jen další hřebíček do pomyslné průmyslovocivilizační rakve, která nás svírá zaživa?

Když si mohu vybrat, mám jasno. Smetana je smetana a karagenan do ní prostě nepatří.

Sladidlo

Sladidlo je lepší použít tekuté. Pokud použijete sypké sladidlo, nasypte ho do smetany a nechte rozpustit. Kdybyste rovnou vyšlehávali, zůstaly by krystalky.

Já na slazení používám buď klasický včelí med nebo domácí bylinkové medy. Ten pampeliškový se letos extrémně vydařil a v pribináčku se báječně vyjímá.

Na fotce je sedmikráskový – udělala jsem ho hodně řídký, ale i tak je báječný.

sedmikrásky_sirup

Vanilkový extrakt

Sladká jídla u nás zas tak moc nefrčí, takže mi vanilkový extrakt drží opravdu dlouho.

Vyrobila jsem si ho tak, že jsem podélně rozřízla 3 vanilkové lusky, zalila je 250 ml silné pálenky a nechala v lednici 6 týdnů uležet. Od té doby používám. Dokonce se může pálenka postupně dolévat. Vzhledem k tomu, že se lusky nevydělávají, stále se tvoří výluh. Můžete tak mít bezedný domácí vanilkový extrakt. :-)

Přeji sladké dny!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

  • Lenka 29.03.2017 09:22

    Dobrý den, probiňáčka také ráda připravuji, je to jednoduché a s ovocem či piškoty výborný dezert. Jen mám jeden tip – připravuji ho ze smetany ke šlehání, kterou nejprve ušlehám a pak smíchám s tvarohem. Je to nadýchanější.
    Pěkné dny!

    • Marcela Švecová Kubová 29.03.2017 20:11

      Skvělé, děkuji za tip. Podobný už jsem také dostala. Při tomto postupu se také neoddělí voda, jak jsem byla poučena.
      Jediné, co řeším, je použití kostkového tvarohu. Ten je zřejmě třeba nejprve vyšlehat s vodou, je to tak. Jinak to, předpokládám, nefunguje dobře.

Přidat komentář

* Nezapomeňte na povinné pole.