Domácí arašídy

Arašídy jsme jednou na našich cestách zcela náhodou objevili jako dobrý zdroj energie a nasycení. Když nemáte pořádně žádné jiné jídlo, jako my na naší cyklocestě v Makedonii, buráky dost dobře poslouží. Od té doby jsou pravidelnou součástí naší domácnosti a cest především. Dlouhou dobu jsme pražené a solené kupovali, až mě jednou napadlo si je zkusit připravit doma, abychom pořád neládovali ten nekvalitní olej.

buraky

Když jsem přišla domů s loupanými nepraženými buráky a svůj záměr sdělila muži, ihned ho napadlo, jaké by to bylo se sójovou omáčkou? Přišlo mi to jako dobrý nápad, a tak jsem je připravila.

Doba přípravy: 5 minut

Kuchyňské náčiní: pánev, špachtle na míchání

Na domácí arašídy potřebujeme:

  • loupané burské oříšky
  • sójová či tamari omáčka (1 lžíce na 100 g arašídů)
  • (olej)

Burské oříšky vložíme na pánev a začneme pražit, chceme-li, můžeme je dozlatova osmažit na oleji. Když oříšky hnědnou, zalijeme je trochou tamari či jiné sójové omáčky. Důkladně promícháme a můžeme podávat. Omáčka teplem zhoustne a buráky obalí.

Je to geniálně jednoduché a máte jistotu, že vám nebude zle po přepáleném či nekvalitním rafinovaném oleji. Ačkoliv jsem buráky původně chtěla připravit pouze se solí, nepřipravuji je jinak než v tamari omáčce. Jsou naprosto skvělé a příjemně ozvláštní zobací mlsání.

Tip

K tamari zkuste přidat ještě jiné koření. Experimentujte, střídejte chutě. Arašídy se vám nikdy neomrzí.

Podzemnice olejná alias arašídy alias buráky

Semena sice pojídáme a chováme se k nim, jako by to byly ořechy, ale jsou to luštěniny. Předpokládám, že to pro vás  není žádným překvapením. V potravinářství se označují jako suché skořápkové plody.

Látka, pro kterou se z hlediska výživy a zdraví arašídy oceňují nejvíce, se nazývá resveratrol. Zvláštní název, že? Slyšeli jste o něm někdy?

Je to přirozený antioxidant, a tak je schopen nás chránit před různými onemocněními, často se mluví o rakovině. Jak je název zvláštní, tak je také kontroverzní. Existují totiž vědci, kteří jsou přesvědčeni, že resveratrol je v podstatě habaďura a nic na tom pravdy není. Takže, přeber si to sám, milý obyčejný pozemšťane.

Já osobně bych to viděla tak, že pokud vám arašídy vyhovují, jezte je. Pokud ne, nejezte je. :-)

Nicméně, i když obsahují jednu látku, o níž se vědci přou, jsou velice výživné. Mají vysoké procento bílkovin a obsahují vitaminy skupiny B. Dále také hořčík, vápník či železo. A protože jsme zvyklí je požívat ve formě ořechů, jsou snadno dostupnou výživou při sportovních a jiných výkonech, pro které se hodí. Zvlášť když máte málo místa ve svém zavazadle.

Dobrou chuť a užívejte mlsání nejen při fyzických výkonech!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.