Cuketové chipsy

cuketové chipsy

Dříve jsem k cuketě mívala smíšený vztah. Taková zelená věc nevýrazné chuti, které jsou na zahrádce kvanta a nikdo neví, co s ní. A tak se u nás pořád dokola jedly cuketové placky, cukety v trojobalu nebo cuketové karbanátky.

Babičky byly vynalézavé a občas cuketu použily místo salátové okurky na salát – ať už s octovou zálivkou, nebo s kefírem.

Italské zucchine

Postupem času jsem k cuketě získala jiný vztah. Hlavní přerod nastal, když jsem se blíže seznámila s italskou kuchyní. Tam prostě zucchine (čti dzu’kýne), jak se cuketám v Itálii říká, hrají úplně jinou roli. A mají glanc.

Navíc se nejedí ty velikánské, které mají tvrdou slupku, ale pěkně malé, ještě než vyzrají semínka, takže je bez starostí můžete sníst úplně celé. I s květy. Tehdy jsem na to doslova zůstala zírat.

Měla jsem pocit, jako bych byla v nějaké laboratoři, když spolubydlící ve Florencii připravovala večeři. Bylo to tak jednoduché a přitom zcela bezchybné a skvělé.

A tak vám dnes představím onen recept, který jsem okoukala v jedné skromné italské studentské kuchyni. V Čechách sice nemám cuketu i s květy, ale ráda si tyto chipsy připravuji. Ať už jako součást večeře, nebo jen tak, třeba pro přátele k vínu či pivu.

Co potřebujete?

  • 1 cuketu
  • oblíbené koření
  • panenský olivový olej

Cuketu nakrájejte na slaboulinké plátky, klidně průsvitné, rozložte na tác či talíř, posypte oblíbeným kořením (použijte opravdu cokoliv – typicky italská je bazalka, ale použít můžete i další bylinky jako tymián, šalvěj, rozmarýnu, majoránku či další koření nebo kořenící směsi jako karí, garam masala apod., fantazii a chutím se meze nekladou).

Trpíte-li kandidózou, používejte pouze čerstvé bylinky.

Když je cuketa zasypaná kořením, zalijte ji panenským olivovým olejem a nechte marinovat alespoň 10 minut, aby nasákla a dostalo se do ní koření. Pak vlijte přebytečný olej na pánev a smažte do křupava. Chipsy můžete podávat jak teplé, tak studené.

cuketové chipsy 2

Pokud máte malé cuketky i s květy (dlouhé asi 10–15 cm), ponechte je a nakrájejte cukety podélně i s květy, jsou opravdu lahodné.

Cuketa  – dietní zázrak

Cuketa je výborná při redukční dietě, jelikož obsahuje 90 % vody a má minimum kalorií. Přitom když snižujete příjem kalorií, zůstává vám příjem vitaminů a dalších prvků.

Slupka obsahuje vysoké množství hořčíku a karotenů, což je ideální kombinace pro látkovou přeměnu v buňkách, které jsou pak odolnější a kvalitnější.

Zajímavé je, že cuketa uklidňuje, a přitom podporuje soustředění a mozkovou činnost. Věřím, že to může být ideální strava pro studenty při zkouškovém . Možná proto mi na vysoké tak zachutnala. :-)

Ideální je, pokud cuketu konzumujeme syrovou, jelikož si z ní vezmeme nejvyšší objem látek. Jenže některé recepty jsou tak výborné, že je prostě nelze vynechat.

Já to mám s těmito chipsy. Ale také miluji cuketový salát s mátovou zálivkou. O recept se s vámi také jednou podělím. Třeba až zase přijde cuketová sezóna.

A co vy? Máte svůj top cuketový recept? Jak cuketu upravujete? Podělte se do komentářů anebo mi napište. Těším se na vaše reakce!

Mějte se krásně, užívejte života i krásného podzimu a přeji vám stoly plné dobrého a kvalitního jídla.

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

  • Cuketový salát 22.07.2016 00:08

    […] z cukety připravit. My měli vždy oblíbené placičky, v Itálii jsem se naučila famózní chipsy, babička z ní připravuje „okurkový“ salát (hlavně s kefírem […]

Přidat komentář

* Nezapomeňte na povinné pole.