Čokosky

Na tento recept jsem narazila v raw kuchařce, sice jsem ho trošku upravila, ale kdo čokosky, jak jsme je nazvali, ochutnal, ten na ně chtěl recept. Je to univerzální sladkost, kterou potěšíte při různých oslavách, o Vánocích i Velikonocích, na Valentýna a při spoustě dalších příležitostí.

čokosky

Doba přípravy: 10 minut + alespoň 20 minut chlazení

Kuchyňské náčiní: miska, lžíce

Na čokosky potřebujeme:

  • 300 g kokosových čipsů
  • 80 g (nepraženého) kakaa
  • 60 ml kokosového oleje
  • 3 lžíce medu
  • (vanilkový extrakt)
  • špetka soli

Rozpusťte kokosový olej, rozmíchejte v něm kakao, přidejte med, špetku soli a ovoňte vanilkovým extraktem. Na závěr vmíchejte kokosové chipsy a tvarujte hroudy či jiné tvary, které se vám líbí.

Dejte do mrazničky či jinam vychladit.

V mrazáku vydrží několik měsíců a výborné je, že je můžete chroupat, aniž byste čekali, až rozmrznou, takže si jich klidně připravte dvojnásobnou dávku a vytahujte po troškách pro různé návštěvy nebo když vás honí mlsná.

Tip

Místo kokosových chipsů použijte strouhaný kokos a udělejte si čokosky jako kuličky.

Svatý Valentinek – jara tatínek

Tak zní pranostika, jež, zdá se, nemá nic společného s Valentýnem, který se dnes po celém světě slaví.

Je to čistě komerční svátek a, jak jsem se dozvěděla, s tímto záměrem byl také vytvořen. V Americe se jistý obchodník vánočními přáníčky dostal do úzkých, a tak vymyslel svátek zamilovaných.

Je pravda, že časově odpovídá sv. Valentýn starému římskému zvyku, kdy si mládenci losovali jména dívek, ke kterým měli po následující rok přilnout (římský rok začínal březnem), ale s příchodem křesťanství prakticky zanikl. Rozmohl se až ve 20. století přičiněním onoho šikovného obchodníka a dnes se slaví snad po celém světě.

Co se svatého Valentýna týče, byl to jeden z prvních křesťanských kněží a vynikal pro své léčitelské schopnosti. Existuje několik legend o důvodu jeho smrti. Každá souvisí s tím, že rozhořčil císaře jenž ho dal stít. Ta nejbližší dnešnímu svátku vypovídá o tom, že císař zakázal vojákům se ženit. Obával se, že když budou mít rodinu, nebudou chtít odcházet do válek. Valentýn vojáky tajně oddával a když se to císař dozvěděl, nechal ho ihned usmrtit.

 Nemyslete si, že jsem na jídlo úplně zapomněla. Dnes je totiž důvod k oslavě hned dvojí. Kromě toho, že se blíží Valentýn, je toto 50. recept mé pravidelné páteční rozesílky. A protože je čokoláda pro mnohé známkou slasti, měla jsem jasno, co bude na pořadu dnešního vydání. :-)

Chcete-li si připravit také domácí čokoládu, můžete to udělat podle tohoto receptu>>. Píši tam také o blahodárných účincích kakaa.

Užívejte opravdovou zimu a ať vás hřeje u srdce!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.