Čočkový falafel

Blíží se Nový rok, o kterém se v našich končinách tradičně pojídá čočka, abychom měli dostatek peněz a hojnosti vůbec. Nedávno jsem zjistila, že v Německu tuto funkci zastávají jáhly – ty ji možná plní ještě lépe, protože jsou drobnější, a tudíž se jich do jednoho pokrmu vejde mnohem víc. :-)

falafel_cocka_salat

Já tentokrát zvolila falafel ze zelené francouzské čočky, ale můžete použít jakoukoliv jinou drobnou čočku (klasickou hnědou nemám v tomto pokrmu vyzkoušenou).

Tento falafel totiž připravuji z hrubě mleté čočky, která se fermentuje, a celý pokrm se zahustí krupicí či strouhankou. Falafely nesmažím, nýbrž peču v troubě. Příprava sice patří k těm složitějším, ale můžete si toho připravit víc a pohodlně uložit do mrazničky, takže pak jen vytáhnete potřebný počet placiček a máte třeba rychlou večeři v hektickém pracovním týdnu.

Recept jsem si vymyslela. Inspirovala jsem se indickou kuchyní, kde se připravují placičky z fermentované mleté čočky a aplikovala jsem postup na u nás jistě už dobře známý falafel pocházející z Egypta. Tradiční falafel se krupicí nezahušťuje, používá se pouze luštěnina, dnes nejčastěji cizrna.

Doba přípravy: alespoň 60 minut fermentace, 20 minut příprava surovin a falafelů, 30 minut pečení

Kuchyňské náčiní: mixér/mlýnek, nůž, miska, plech, trouba, pečicí papír, lžíce, kulaté vykrajovátko

Na čočkový falafel potřebujeme:

  • 200 g zelené čočky (1 hrnek)
  • 100–200 g (pohankové) krupice nebo strouhanky
  • 2–3 hrnky vlažné vody
  • 1 cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • (zelená nať)
  • sůl
  • římský kmín (asi 1 lžička)
  • pepř (asi 1 lžička)
  • (kayenský pepř/chilli)
  • olej

Množství vody a krupice/strouhanky jde ruku v ruce, proto nechávám poměrně velké rozmezí. Čím víc použijete vody, tím víc budete potřebovat krupice na dostatečné zahuštění těsta.

Abyste se v přípravě dobře vyznali, předesílám jednotlivé kroky:

  1. namletí a namočení čočky s kořením a její následná fermentace
  2. přidání cibule, česneku a zahuštění těsta krupicí
  3. vytváření falafelů/placiček
  4. pečení

Nejprve si připravíme čočku. Já ji vždy propláchnu, zbavím případného prachu a nečistot a vložím do mixéru. Tam se část čočky pomele na jemnou moučku, část zůstane hrubá. Myslím, že by toto mohl zvládnout jakýkoliv mixér, není třeba mixovat dlouho. Kdybyste chtěli použít mlýnek, čočku neproplachujte a rovnou ji nahrubo umelte.

Když je čočka připravená, přidáme veškeré koření (sůl, pepř, římský kmín, kayenský pepř), promícháme s vlažnou vodou a dáme alespoň na 1 hodinu na teplé místo. Čím déle ponecháte čočku na teplém místě, tím lépe bude stravitelná. Pokud si chcete falafely připravit do zásoby např. o víkendu, klidně nechte čočku fermentovat přes noc.

Pro pokročilé či milovníky experimentů: přidejte do čočky cibuli a česnek ještě před fermentací, výsledek bude trochu jiný, ale stále výborný.

Během fermentace čočka nasaje vodu a zvětší svůj objem. Také v ní začnou probíhat nové procesy, takže začne kypět (falafel nebude slehlý). Pokud v čočce ještě není cibule a česnek, přidáme je nyní. Cibuli nasekáme na jemnočesnek podrtíme. V této fázi také můžeme přidat zelenou nať, kterou máme po ruce.

Nyní zbývá těsto zahustit. Postupně přidáváme krupici či strouhanku, dokud nezískáme tuhé těsto. Nepotřebujeme vyloženě lepivé, stačí aby drželo tvar. Falafely totiž budeme připravovat přímo na pečicím papíru, takže s nimi nemusíme dále manipulovat a těsto tak může být o něco řidší, než kdybychom např. váleli kuličky v ruce.

Jakmile má těsto požadovanou konzistenci, připravíme si plech vyložený pečicím papírem a vykrajovátkem na něj klademe falafely. Ty vložíme do trouby předem vyhřáté na 180°C. Do trouby také dáme hrnek s vodou a falafely 15 minut pečeme. Po 15 minutách z trouby vyndáme hrnek s vodou, falafely potřeme olejem a pečeme dalších 15 minut.

Tímto postupem získáme placičky uvnitř vláčné a na vrchu křupavé. Miluji placičky nejrůznějšího druhu, ale většinou se mi je nechce smažit. Nebaví mě to a teď se synem na to ani nemám čas. Takže mi nezbylo než vychytat postup tak, aby byly placičky dobré i z trouby. Uvidíte jak u vás, ale u nás tento postup slaví úspěch. ;-)

Pokud si chcete placičky připravit do zásoby, připravte si falafelky na tácek a nechte je na něm zmrznout, pak je nožem odlepíte a přendáte do sáčku. Případně připravte všechny falafely najednou a zamrazte je až pak. Z mrazničky budete postupně vytahovat vždy jen tolik, kolik se vám jich bude hodit.

falafel_cocka_brambory

Falafel můžete podávat buď jako klasické české jídlo třeba s brambory a domácí tatarkou nebo po arabském způsobu se salátem, dresingem a pitou. Můžete si z nich také připravit hamburger či jinak experimentovat. Možností je spoustu. Připravíte jak dokonale sváteční pokrm, tak rychlou svačinu, mlsání na párty, zkrátka, co vás napadne.

Jak připravit jednotné falafely

Na tvorbu falafelů existuje speciální tvořítko, do kterého vložíte těsto a vyleze vám hezká úhledná placička. Totéž můžete jednoduše připravit i bez takového tvořítka. Stačí vám kulaté vykrajovátko, které doma jistě máte. A pokud ne, pořiďte si ho, stojí pár kaček a bude se hodit i na jiné tvoření.

falafel_cocka_forma

Jak se takové falafely s vykrajovátkem tvoří? Jednoduše. Vezměte vykrajovátko, položte ho na pečicí papír či tác, lžící do něj dejte těstouhlaďte ho a vykrajovátko vysuňte. Takto pokračujte, dokud těsto nespotřebujete.

Je to jednoduché a přitom efektní i efektivní. Mám ráda taková řešení.

Užívejte svátky ve zdraví a dobru!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.