Co se skrývá v květináči? 2. díl

léčivkyVítám vás u 2. dílu o pokojových léčivých rostlinách. Dnes vám představím dvě, ke kterým mě přivedla maminka. Víc vás nebudu zdržovat, vše se dozvíte vzápětí.

Přeji příjemné čtení a spoustu užitku z vašich skvělých výpěstků!

ROSTLINA DRUHÁ

K dalším dvěma léčivým pokojovkám mě přivedla maminka. Jednou na trhu objevila pána, který prodával rostlinku podobnou kosatci, mamince vykvetla a vypěstovala vlastní nové rostlinky. O čem mluvím? Je to…

…angínovník

angínovníkNe, nedělám si srandu. Skutečně existuje rostlina, která se jmenuje angínovník čínský. A jak sám název napovídá, je skvělým pomocníkem při angíně.

Jak ji při nachlazení využít?

  • Utrhněte kousek listu (zhruba 1 cm) a žvýkejte asi půl minuty.

Žvýkáním se uvolňuje ostrá až palčivá látka, která v ústech vytvoří jakýsi povlak a v kombinaci s dalšími látkami zamezuje šíření infekce. Může nahradit pastilky a jiné pomocníky z lékárny.

Pozor jenom, abyste to nepřehnali. To by se pak mohly dostavit vedlejší účinky, protože angínovník může být toxický. Žvýkejte maximálně 6x denně.

A pokud máte problém s alergiemi, raději nejrpve trochu zkuste a pozorujte své reakce.

  • Nasušte si několik listů a když vás bude bolet v krku, připravte si nálev z 1 lžičky drcených listů. Zalijte ho zhruba 1 dcl vody, luhujte přikryté alespoň 15 minut a pak kloktejte.

Výhodou kloktadla je, že si ho můžete vzít s sebou a mít ho po ruce třeba v práci.

Jak angínovník pěstovat a zalévat?

  • V prostupné půdě. Stejně jako u aloe se tedy bude hodit kompostovaná hlína s příměsí písku.
  • Má rád vlhko, ale ne mokro. Já ho zalévám méně, ale častěji. Podle teploty to může být 1–2x za týden.
  • Vyhovuje mu světlo a teplo, ne horko. Můžete ho pěstovat jako pokojovou rostlinu, ale také venku. V takovém případě ho na zimu zateplete nebo přemístěte do chladnější místnosti.

ROSTLINA TŘETÍ

Poslední léčivou pokojovkou, kterou vám chci představit, je…

…rýmovník

rýmovníkTo jsou ale názvy, co? Alespoň hned víme, s kým máme tu čest.

Rýmovníku se také říká řecký eukalypt nebo kubánské oregano.

Je to hodně aromatická rostlinka a maminka mi ji darovala s tím, že je dobré ji mít v ložnici, protože dezinfikuje a zvlhčuje vzduch a lépe se pak spí.

Dala jsem ji proto poblíž postele a víc se nezajímala. Tehdy jsem ještě nevěděla, že je to rýmovník. Pouze jsem dostala informaci o eukalyptu a nic bližšího jsem nezjišťovala.

Až nás jednou navštívil kamarád, prošel bytem a nadšeně křičí: “Jé, vy máte rýmovník.” Nejprve jsme na něj nechápavě zírali a pak jsme se dozvěděli, že opravdu pomáhá, když máte ucpaný nos.

Jak pomáhá při rýmě?

  • Utrhněte lístek, zlomte ho a dejte do nosu. Vonné silice vám uvolní dutiny a vy pak můžete volně dýchat.

Blahodárné účinky rýmovníku uvítají také astmatici, bude se jim lehčeji dýchat. Pokud tedy trpíte astmatem, určitě si ho dejte do ložnice.

Jaké má další využití?

  • Z 1 lístku si uvařte šálek čaje.

Pročistí nejen zahleněné nosní dutiny, ale i dutiny dýchací, proto pomáhá při kašli. Také dezinfikuje trávicí traktodčervuje.

Pomáhá odstraňovat ledvinové a žlučové kameny. V neposlední řadě snižuje cholesterol, krevní tlak a pomáhá při srdečních potížích.

  • Z 1 lístku připravte šálek výluhu. Stejná příprava jako u čaje, pouze necháme déle luhovat a výluh používáme chladný.

Působí na spáleniny, hojí drobné rányodřeniny. Toto má společné s aloe. Podle některých spokojených uživatelů je vhodný také na záděry.

  • Připravte si obklad. Čerstvé listy mírně nadrťe, aby se uvolnila šťáva, a přiložte na postižené místo.

Obklad můžete využít stejně jako výluh. Hodí se také na modřiny. Můžete ho přiložit na postižené místo, ovázat a nechat působit přes noc.

  • Využijte ho jako koření.

Ano, rýmovník můžete bez obav také konzumovat. Dodá vašim pokrmům nezaměnitelnou chuť a ozvláštní je. Nasekejte lístky do salátu, přidejte k masu, zkrátka, co vás napadne.

A kdybyste ho měli opravdu příliš a už netušili, co s ním, nasušte si lístky, jak mimo jiné radím ve svém eBooku Průvodce uvědomělého strávníka, a můžete dát svým známým dárek v podobě exotického koření ;-).

Jak rýmovník pěstovat a zalévat?

  • Půdu může mít stejnou jako angínovník. Občas ho přihnojujte.

Odvděčí se vám celoročním růstem. Je to nenáročná bylinka, která je schopná růst i z vody.

Nedávno jsme si ho omylem shodili a jeho převislé trsy se polámaly. Zachránila jsem, co se dalo a všechny použitelné části dala zakořenit. Jelikož jsem neměla čas ani vhodný koflík, abych ho zasadila, je ve vodě už několik měsíců. A stále roste :-).

Teď už je ale opravdu čas zasadit všechny kousky, aby konečně mohl prospívat ve vší své síle.

  • Má rád teplo, ale ne přímé slunce. Ideální je ho pěstovat doma a venku pouze v létě. Může vám třeba zdobit balkon a svoji vůní odhánět nepříjemný hmyz.
  • Nepřelívejte ho, ale vláhu mu dopřejte.

Pokud potřebujete odjet na delší dobu, rýmovník zvládné být chvíli i bez vody. Nedělejte mu to ale pravidelně, aby nezahynul.

A jsme v úplném závěru

Pokud doma tyto bylinky ještě nemáte, pořiďte si je. Nejsou příliš náročné na pěstování. Vždyť prospívají i mně, a to nejsem žádná zkušená zahradnice.

A až je budete mít doma, láskyplně se o ně starejte a děkujte jim, že pro nás mají tak skvělý přínos. Ony se vám za to odmění, až budete potřebovat.

A pak si jen dopřávejte blahodárných účinků rostlin a nebudete muset do lékárny. Kromě toho, že ušetříte za léky, budete mít také radost z rostoucí bylinky a bujícího života. Je báječné a nakažlivé pozorovat, jak se život dere na svět.

PS: Pokud máte vlastní zkušenosti s těmito bylinkami, podělte se o ně níže v komentářích, nebo mi napište na marcela@marcelakubova.cz

PPS: Tento článek je pokračováním 1. dílu minisérie Co se skrývá v květináči? Pokud jste si ho ještě nepřečetli, klikněte sem>>

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

  • Radka 11.09.2017 19:36

    Ahoj, mám také obě rostlinky, ale bojím se, jestli jsem s angínovníkem nenaletěla. Když ho žvýkám, necítím žádný ,,mentol“, jak píší na mnoha stránkách. Necítím nic. Až cca 5 min po vyplivnutí takový pocit jako když si opaříš ústa horkým čajem. Tento pocit přetrvává i 24 hodin a je velmi nepříjemný- rozhodně bych nežvýkala až 6x denně jak všude doporučují. Tak jsem šla na zahradu a ochutnala kosatec. A světe div se- pocit v ústech stejný. Ale kosatec je mírně toxický…..Tak mně asi u stánku s rostlinkami ošidili a já si poleptávám sliznici úst toxickým kosatcem…. Nevíte jak rozeznám kosatec od angínovníku, když nekvete? Jsem smutná…. Díky Radka

    • Marcela Švecová Kubová 29.01.2018 19:41

      Ahoj Radko,
      popravdě, já taky necítím mentol, když žvýkám angínovník, ale pocit jako po opaření horkým čajem rozhodně nemám. Angínovník působí ihned a v ústech mám podobný pocit, jako když se kloktá alkoholem nebo cucají takové ty pastilky proti bolesti v krku. Prostě takové otupující cosi. Nevím moc, jak to popsat.
      Co se týče četnosti, tak ani já nežvýkám šestkrát denně, když třikrát, tak je to hodně.
      No, a k té toxicitě, i angínovník je lehce toxický, proto se to s ním nemá přehánět. Pro rozeznání bych zkusila vyfotit a porovnat třeba na google image search. Nejsem botanik a rostliny se stále učím, ale myslím si, že právě podle růstu listů by ze to mohlo poznat. Mrkni pořádně i na moji fotku angínovníku a porovnej se svým, případně na facebooku existuje skupina „určování rostlin“, tak by tam mohli poradit.

  • Anna 24.07.2017 18:00

    Ahoj, mám doma angínovník. Zatím jsem ho nepoužila, ale zajímalo by mě, zda se z něho dá udělat sirup, třeba jako z mateřídoušky (povařit, nechat přes noc louhovat, scedit a povařit s cukrem). Nikde jsem nic takového nečetla. Nevím zda se varem nezničí léčivé účinky nebo zda by nám nebylo po požití špatně. Máte s tím zkušenost? Děkuji :-)

    • Marcela Švecová Kubová 29.01.2018 19:49

      Ahoj Aničko,
      o angínovníku se říká, že je lehce toxický, tak bych to s tím vnitřním užitím raději nezkoušela. Ale napadla mě spíš tinktura – promnout listy a nechat macerovat v alkoholu, pak používat na kloktání nebo vystříkání ústní dutiny při bolesti v krku. To by šlo, ne?

Přidat komentář

* Nezapomeňte na povinné pole.