Bezová šťáva – fotorecept

Sice za chvíli odjíždíme na dovolenou, ale bezovku si prostě nemůžu nechat ujít. Bez je tak lahodný, že obcházím keře a hledám plně rozkvetlé květy, abychom mohli mít tu osvěžující lahodu na horké léto.

A nejen to. Bez má úžasné léčivé účinky. Možná ho používáte na kašel, na horečku. V zimě a v sychravém počasí je bezový čaj vynikající. Takže si určitě běžte pár květů utrhnout a kromě šťávy nebo limonády si také nasušte na zimu. Bude se hodit.

Bezový nápoj

Já bez dávám i jen tak do vody. Skvěle se vyluhuje a máte osvěžující nápoj. Jednoduše dáte květ do sklenice s vodou a pak pijete. Můžete si ho dát i do lahve a vzít s sebou na cestu, do práce, do školy, kam potřebujete. Navíc můžete vodu libovolně doplňovat. Pil a další látky se z květu uvolňují postupně a vy máte po celý den výborné pití.

Já to dělám pravidelně. Zvlášť na cestách, když najdu nějakou bylinku, ji hned šupnu do lahve. Nepiji šumáky ani jiné sladké nápoje a voda se mi někdy omrzí, takže jsou bylinky vždycky příjemným zpestřením.

Máte natrhaný bez, nebo se chystáte na sběr? To je dobře.

Na bezovou šťávu potřebujete

bezovka 01

  • 20–25 květů bezu
  • 1 1/2 l vody
  • 1/2 kg přírodního cukru
  • šťávu z 5 citronů

Květy vložíte do nádoby, zalijete vodou a necháte přes noc luhovat.bezovka 02

Druhý den slijete.

bezovka 03

Rozmíchejte cukr. Když používáte přírodní, voda samozřejmě zhnědne.

Vymačkejte citrony.

bezovka 05

Vmíchejte do šťávy citronovou šťávu.

A můžete lít do lahví. Ve šťávě budou zbytky citronové dužiny a drobných kvítků, proto je dobré při slévání ještě cedit. Máte dvě možnosti: buď použijete trychtýř a cedník, nebo trychtýř se zabudovaným sítkem.

Slijte do vymytých lahví, ve kterých šťávu uskladníte. Skladujte v chladu a raději kontrolujte. Může se stát, že šťáva bude pracovat a mohla by vybuchnout.

Mně už se to stalo – šťáva urazila hrdlo lahve a my měli bezový sklep… :-)

Je hotovo! Teď si užijte své dílo a vychutnejte první doušky lahodného moku. Bezové kvítky bez obav snězte, jsou jedlé.

To je vše, příprava šťávy nezabere příliš času a nemusíte nic vařit. Já šťávy nevařím, protože se ztratí cenné látky prospěšné našemu zdraví.

A ještě něco na závěr

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!

Bez je skutečně čarovný. Podrcené listy přiložené na postižené místo vám pomohou zhojit zraněníodstranit otoky. Bezinky pomáhají proti revma. S nimi to ale nepřehánějte, ve větším množství byste se mohli přiotrávit.

V Průvodci uvědomělého strávníka najdete můj recept na bezovou limonádu. ;-) Dobrou chuť a užívejte bezu ve zdraví.

Marcela Švecová Kubová

Tvůrkyně uzdravujícího menu, kuchařka, bylinářka, minimalistka, flexitariánka, cestovatelka a nadšená propagátorka zdravého životního stylu, kvalitní stravy a návratu k přírodě. Je také autorkou několika elektronických knih, v nichž nechybí recepty na nejrůznější pokrmy.

Její prvotinou je Pravidlo 5P, kde autorka jednoduše shrnuje, co dělat, abychom se začali stravovat zdravě, a přitom zbytečně neutráceli. Na tuto knihu částečně navazuje e-book Průvodce uvědomělého strávníka, který se do hloubky zabývá problematikou kvalitního stravování. Naučíte se v něm, jak vybírat skutečně kvalitní suroviny a na co si v dnešní průmyslové době, kdy každý potřebuje především vydělávat, dávat pozor.

Posledním počinem na poli elektronických knih je graficky zpracovaná a naučná elektronická Vitaminová e-kuchařka I. Jedná se o vzdělávací dílko věnované základním vitaminům a tento první díl se zabývá vitaminy rozpustnými v tucích. Na druhém dílu autorka v současné době pracuje.

Na svém blogu také každý pátek publikuje nový recept. Chcete-li pravidelnou inspiraci i vy na svém e-mailu, přihlašte se k odběru těchto receptů zde>>, případně na konci některého z receptů.

A chcete-li se o autorce dozvědět něco víc, přečtěte si její příběh.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.